София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Виляреал наказа грешките на Барселона и си осигури евроучастие

До края не се случи нищо интересно и Барселона изпрати сезона с разочароваща загуба, но и с надеждата за много по-успешна следваща кампания

2 годиниФутбол 2 Симеон Кисьов

Барселона загуби с 0:2 от Виляреал последния си мач за сезона. Алфонсо Педраса в 47-ата минута и Мой Гомес в 55-ата донесоха успеха на "жълтата подводница" на "Камп Ноу". По този начин тимът на Унай Емери се пребори с Атлетик Билбао за 7-о място в крайното класиране на Ла Лига и си гарантира участие в Лигата на конференциите. Барса финишира на втора позиция, на 13 точки зад шампиона Реал Мадрид.

Каталунците изиграха слаб мач, в който не създадоха много положения, а грешките им в защита бяха наказани от гостите. Педраса откри резултата в 41-ата минута след пас на Даниел Парехо, а в 50-ата Адама Траоре сбърка в опита си да изчисти и Мой Гомес се възползва максимално.

По-рано през сезона Барса надви Виляреал с 3:1 на “Естадио де ла Серамика”, като всички голове паднаха през второто полувреме, а техни автори станаха Мемфис Депай, Френки де Йонг и Филипе Коутиньо. Виляреал беше в серия от пет загуби срещу каталунците и нямаше победа над този съперник от вече далечната 2007 година. Показателна е и статистиката от гостуванията на Унай Емери на “Камп Ноу” преди тази вечер - 10 поредни поражения.

Чави Ернандес отново не можеше да разчита на контузените Педри, Сержиньо Дест, Нико Гонсалес и Ерик Гарсия. В прени позиции започнаха Феран Торес, Адама Траоре и Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът се беше разписвал 11 пъти до момента и имаше шанс да изравни постижението на Радамел Фалкао за най-добър старт на нов играч в Ла Лига. В халфовата линия за домакините действаха Гави, Френки де Йонг и Серхио Бускетс, а бранителите пред Марк-Андре тер Стеген бяха Даниел Алвеш, Роналд Араухо, Клеман Лангле и Жорди Алба. Сред резервите останаха Усман Дембеле, Мемфис Депай и Ансу Фати.

Виляреал беше без водещите си голмайстори през сезона Арно Данжума и Жерард Морено. Алберто Морено също е контузен, а Хуан Фойт пропусна двубоя заради наказание. Атаката водеха Пако Алкасер и Джовани Ло Селсо. Мануел Тригерос, Етиен Капу, Даниел Парехо и Мой Гомес оформиха средната линия на гостите, а в отбрана стартираха Марио Гаспар, Раул Албиол, Пау Торес и Алфонсо Педраса.

Още във 2-ата минута Траоре можеше да открие, но не се възползва от хубавото подаване на Жорди Алба и стреля в аут. В 7-ата лошо изчистване на Парехо даде възможност на Феран Торес да нанесе удар. Херонимо Рули обаче се намеси и спаси, а след това Обамеянг не успя при добавката, но и да беше вкарал, голът му щеше да бъде отменен заради засада.

Натискът на Барса продължи и Френки де Йонг също шутира на сантиметри от гредата. Виляреал се бранеше добре, но много рядко опитваше да атакува. В средата на полувремето Бускетс посрещна една отбита топка, но стреля в аут. Поредният шанс пред вратата на Рули се откри пред Феран Торес в 29-ата минута. Испанският национал получи пас от Алба и веднага потърси далечния ъгъл, но Раул Албиол протегна крак и изби в корнер.

Виляреал постепенно се изнесе по-напред и в 34-ата минута Педраса опита да изненада Тер Стеген, но топката рикошира в Дани Алвеш и стана лесна за германския страж. Последва опасен шут на Обамеянг, но и той не намери очертанията на вратата. В 41-ата минута отличен пас на Парехо стигна до Педраса, който беше изпуснат по левия фланг на атаката на Виляреал. Бранителят овладя топката и с малко късмет преодоля Тер Стеген.

Барселона стартира по-добре и втората част, но Виляреал нанесе нов удар в 50-ата минута, възползвайки се от неумела намеса на Адама Траоре. Бившият футболист на Уулвърхамптън се върна, за да помогне в защита, но направи много лошо изчистване и подари топката на Мой Гомес, а той я прати в мрежата за 0:2.

След гола Траоре беше заменен от Усман Дембеле, а Ансу Фати се появи на мястото на Обамеянг. Бускетс пък си изкара жълт картон за нарушение срещу Ло Селсо. Виляреал се прибра в половината си и отбиваше еднообразните атаки на Барселона. През целия сезон "жълтата подводница" загуби само веднъж, след като имаше преднина на почивката.

В 73-ата минута Де Йонг прати топката в мрежата, след като това не успяха да сторят последователно Дани Алвеш и Ансу Фати. Попадението на нидерландеца обаче беше отменено за засада. Секунди по-късно Дембеле шутира неточно от удобна позиция. До края не се случи нищо интересно и Барселона изпрати сезона с разочароваща загуба, но и с надеждата за много по-успешна следваща кампания.