София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Психоложките Лилия Стефанова и Кети Вандова: Не очаквахме да изгреем във вестник "Сън"

Те работят с футболистите на "Локомотив" (Пд), които приеха силния тим на "Тотнъм" в турнира Лига Европа

4 годиниЛюбопитно 57 Симеон Кисьов

Истински фурор в Англия предизвикаха двете родни футболни психоложки Лилия Стефанова и Кети Вандова. Те работят с футболистите на "Локомотив" (Пд), които приеха силния тим на "Тотнъм" в турнира Лига Европа. Въпреки загубата с 1:2 всички на Острова останаха впечатлени от представянето на българския тим, но и от красивите служителки в клуба. Едно от най-популярните британски издания - вестник "Сън", публикува материал за двете български психоложки. Преди това те работеха и с националния ни отбор. Пред "България Днес" Кети и Лили споделиха емоциите си, след като вече са популярни и отвъд българския футбол.

- Лили и Кети, как се почувствахте, след като английският таблоид вестник "Сън" отдели специално внимание за вас и работата ви в "Локомотив"?

Лили: Почувствах се удовлетворена и щастлива. В Европа професията психолог е една от най-високо ценените и престижни за разлика от тук. Когато чужда медия се изкаже толкова ласкаво, това определено ми подсказва, че се движа в правилната посока. Радвам се, че сме едни от малкото българи и може би единствените психолози от нашата малка държава, за които се пише в The Sun.

Кети: Статията, написана за нас във вестник "Сън", много приятно ме изненада и искрено ме зарадва. Беше неочаквано за мен. Като човек, който обикновено сдържа емоциите си, това силно ме развълнува. Винаги съм разсъждавала, че човек заслужава всичко, което получава. Да получиш международно признание винаги е повод за гордост.

- Кое ви помогна да станете популярни във футбола?

Лили: Ежедневната радост в моя живот остава работата ми в ПФК "Локомотив" (Пловдив). Ако собственикът Христо Крушарски и старши треньорът Бруно Акрапович не ми бяха дали тази професионална възможност, вероятно нямаше да имам и такъв шанс за изява и да бъда спрягана за новатор в спортната психология.

- Кое не достигна на "Локомотив" да отстрани "Тотнъм", след като игра страхотно и водеше в резултата 10 минути преди края?

Лили: Момчетата бяха спокойни психически и показаха увереност. Това нещо е решаващо при такива напрегнати съревнования. Също така видях силна мотивация както по време на нашите срещи, така и на терена. Вкараха първия гол и доказаха колко хладнокръвни могат да бъдат на терена. Аз съм техният най-голям фен, защото зная колко много положителни качества имат!

Кети: Нямам нужната квалификация, за да коментирам самия мач. Но увереността и спокойствието, с които играчите на "Локо" излязоха на терена, нямаше как да се скрият. Те са един много сплотен колектив и точно там е силата им.

- Споменахте името на Бруно Акрапович, който вече донесе няколко трофея на "Локомотив". Каква е неговата роля за успехите на отбора?

Лили: Моята работа би била безсмислена без усилията от страна на Бруно Акрапович. Той е постоянно ангажиран с момчетата. Изключително отговорен е като треньор и мотиватор. Смятам, аз, Кети и той сме един добър екип.

Кети: Изключително важно за работата ни е да имаме винаги обратна връзка с треньора. В това отношение намираме подкрепата и нужното време, свързано с нашата работа, от страна на Бруно Акрапович.

Надъхват националния на България

Най-популярните футболни психоложки у нас опитват да надъхат националния ни отбор преди решителните баражи за класиране на европейско първенство. На 8 октомври приемаме Унгария на Националния стадион "Васил Левски". Лили Стефанова е убедена, че "лъвовете" няма от какво да се притесняват и са психически стабилни.

"Категорично не бих казала, че е слаба психиката на националите, тъй като и професионално съм имала възможност да работя с някои от футболистите. Те имат редица силни качества и са стабилни психически. Умората им повлия да не победят Ирландия и Уелс в предишните мачове", смята Лили Стефанова. Тя и нейната колежка обещават да стискат палци за победа на момчетата на селекционера Георги Дерменджиев.

Психоложките Лилия Стефанова и Кети Вандова: Не очаквахме да изгреем във  вестник "Сън" - Sportal.bg