София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПОБЕДА ЗА ИСТОРИЯТА

ПРЕДИ 21 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ РАЗМАЗА ГЪРЦИЯ С 4:0 В САЩ

9 годиниЛюбопитно 18 Телевизия Евроком

Нека да загърбим всички проблеми и забравим поне за малко какво се случва в българския футбол. Нека се порадваме на историята, защото май само тя ни остана. Поне в ниво национален отбор. И все пак, който е побеждавал, ще побеждава пак. Така, припомняйки си славните времена на истинските "лъвове", ние си даваме надежда, че отново ще изпитаме тези вълнения, тази емоция. 

Датата е 26 юни, годината 1994. България излиза срещу Гърция във втори мач от група Г на Световното първенство вСАЩ. Милиони българи са пред телевизорите, хиляди са дори на стадиона в "най-българския" американски град Чикаго. Всички тръпнат в очакване 11-те на Димитър Пенев да излязат на терена и да направят най-после нещо значимо на световни финали, като победа например. Предвид загубата от Нигерия с 0:3 в първия кръг и името на бъдещият съперник - световният вице-шампион от преди 4 години Аржентина, мачът с Гърция остава единствената ни надежда за три точки.

Димитър Пенев залага на следните единадесет: Борислав Михайлов (капитан), Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов, Йордан ЛечковНаско Сираков и Красимир Балъков

Начало на двубоя. Българите атакуват от първата минута и натискът дава резултат - дузпа за игра с ръка на гръцки защитник. Христо Стоичков застава зад бялата точка и е безкомпромисен. Удар в долния ляв ъгъл, вратаря Атмацидиссе хвърля в другата посока - 1:0 за България. 

При този резултат завършва и първото полувреме. Всички стискат палци да не се повтори мача с Южна Корея от преди 8 години. 

Само 10 минути след подновяването на играта вече всичко е ясно. Втора дузпа, отново Стоичков и отново гол. Два на нула за България. На път сме да запишем първа победа на СП. В 65-тата минута Йордан Лечков отбелязва своят първи гол вСАЩ и прави резултата класически. Прекрасно двойно подаваме между него и Златко Янков, Лечков е изведен сам срещу вратаря и не греши. България е на път не само да победи, но и да разгроми своя съперник. 

Само 3:0 не стига на нашите сънародници. Те искат повече и не спират с атаките към гръцката врата. Даниел Боримировотбелязва четвърто попадение в 3-тата минута от добавеното продължение. След изпълнение на Стоичков от пряк свободен удар, гръцкият страж изчиства топката в краката на младияДани и той просто я рита в празната врата. 

Автор: Павел Колев