София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лудогорец в групите нa Лига Европа

"Орлите" измъкнаха 3:3 от Жалгирис в реванша във Вилнюс

2 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Лудогорец се класира в груповата фаза на Лига Европа след нов луд мач! Българският шампион се добра геройски до равенството 3:3 в реванша с Жалгирис във Вилнюс след продължения и елиминира литовците с общ резултат от двата мача 4:3. Така жадуваното изравнително попадение тази вечер падна чак в 120-ата минута, когато Оливие Вердон се разписа от дузпа. Наказателният удар беше отсъден за нарушение срещу Мануел Шоу.

За Лудогорец това ще бъде шести пореден сезон с участие в групова фаза в евротурнирите.

Жалгирис надделя с 3:2 в редовното време и общият резултат от двата мача бе 3:3, което изпрати срещата в продължения, след които "орлите" ликуваха.

Жребият за груповата фаза в Лига Европа ще се тегли утре (петък) от 14:00 часа.

Реваншът във Вилнюс започна кошмарно за Лудогорец. Домакините успяха да поведат още в 19-ата секунда с попадение на Фабиен Оурега. Лудогорец съумя бързо да изравни - Игор Тиаго направи 1:1 в осмата минута. В 15-ата обаче Жалгирис отново вкара. Точен този път беше Оливер Буф. В 57-ата минута Матиас Тисера направи 2:2, но в 63-ата Ренан Оливейра също наказа Симон Слуга - 3:2 за Жалгирис.

Припомняме, че преди седмица в Разград "орлите" спечелиха с 1:0 след автогол на Иван Татомирович, който тази вечер остана резерва.

Треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа не можа да разчита за важния мач във Вилнюс на наказания Кирил Десподов и контузените Доминик Янков и Клод Гонсалвеш.

Реваншът стартира кошмарно за "орлите", след като Жалгирис поведе още в 19-ата секунда. Ойвуси притисна Антон Недялков, който не успя да върне топката към Симон Слуга. Играчът на домакините подаде към Фабиен Оурега, който реализира за 1:0.

Лудогорец успя бързо да изравни и отново да поведе в общия резултат. Матиас Тисера беше изведен от Текпетей вдясно в наказателното поле на Жалгирис, а пред голлинията Игор Тиаго влезе в единоборство с противник и успя да засече и да довкара - 1:1.

В 15-ата минута домакините отново поведоха. Николас Горобсов центрира, Оурега продължи към далечната греда за Ренан Оливейра, той комбинира с Ойвуси, който чукна с пета към Оливер Буф, за да се озове топката за втори път във вратата на Симон Слуга - 2:1. В 33-ата Текпетей стреля мощно, но Гертмонас успя да избие. Топката летеше право в десния му ъгъл. До почивката литовците пропуснаха още една възможност.

В 57-ата минута по-напористата игра на "орлите" след почивката беше възнаградена с изравнителен гол. Вкара го Матиас Тисера, който беше изведен от Текпетей сам срещу Гертмонас и го преодоля за 2:2. В 63-ата обаче Жалгирис успя да поведе за трети път в мача. Игор Тиаго изчисти лошо топката, Марко Миличкович я овладя пред наказателното поле на българския шампион, преодоля Пьотровски и подаде към Ренан Оливейра, който наказа Слуга - 3:2.

До края на редовното време Лудогорец доминираше, докато домакините опитваха да застрашават българския тим с контраатаки. До ново попадение не се стигна и последваха продължения. В първото Рик Джонатан удари гредата, но при паса към него бе отсъдена засада. През вторите 15 минути ситуацията на терена не се промени особено и срещата отиваше към изпълнение на дузпите. Тогава обаче Мануел Шоу беше препънат на границата на наказателното поле от двама играчи на Жалгирис и съдията отсъди дузпа, въпреки протестите на домакините. Вердон реализира хладнокръвно, изпращайки топката в долния ляв ъгъл на Гертмонас за 3:3.

Малко преди последния съдийски сигнал домакините можеха да изравнят, но опасен удар бе блокиран. Литовците претендираха и за дузпа, реферът Харм Осмерс от Германия остана безмълвен и Лудогорец триумфира, класирайки се в групите на Лига Европа.