София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ливърпул победи Порто с 2:0

Червените останаха без грешка в Шампионската лига след 2:0 над Порто

2 годиниФутбол 2 Симеон Кисьов

Без да се напряга особено Ливърпул продължи без грешка в груповата фаза на Шампионската лига, печелейки и 5-ия си мач, сега с 2:0 срещу Порто у дома.

Въпреки че бяха в доста по-различен състав от титулярния и редица важни фигури получиха почивка, тъй като мачът бе без значение, Червените показаха класата си и стигнаха до успеха с голове след почивката на Тиаго Алкантара и Мохамед Салах.

Така Мърсисайдци вече имат 15 точки, след като си бяха осигурили и първото място в групата още след предишния мач. Порто остава с 5 и все още е на ключовата втора позиция, след като в другия мач Милан надви Атлетико Мадрид.

Юрген Клоп очаквано направи някои промени в състава си, предвид това, че сблъсъкът бе без значение. Трент Александър-Арнолд, Ван Дайк, Хендерсън и Робъртсън останаха на пейката, но пък 19-годишния Тайлър Мортън започна, както и Нико Уилямс и Такуми Минамино.

В началото гостите стартираха добре и в 8-ата минута Отавио се справи с Цимикас и центрира, но Тареми не успя да насочи във вратата. Последва сериозен пропуск за португалците. Конате бе преодолян в средата на терена, Отавио получи на отлична позиция, но стреля крайно разочароващо. Цимикас също помогна за това и ВАР прегледа ситуацията за дузпа, но такава нямаше.

Домакините отговориха след корнер и удар на Матип с глава, но в ръцете на вратаря. Няколко минути по-късно същото направи и Конате, а мачът продължаваше да се развива равностойно.

В средата на полувремето гостите едва не се самоубиха, когато една върната топка се удари в лицето на Мане, но все пак до ситуация не се стигна. Малко след това Пепе трябваше да напусне поради травма, а след още няколко ситуации пред двете врати, в 37-ата минута Мане вкара след пас на Тиаго. Сенегалецът обаче се оказа в засада и ВАР отмени попадението.

Паузата дойде при 0:0, а след нея Тареми отново не бе точен при удара си с глава. Така се стигна до 52-ата минута, когато Червените поведоха след страхотен гол. Свободен удар бе изчистен към Тиаго, който обаче на повече от 30 метра до вратата. Испанецът обаче напредна, остана свободен и с отличен изстрел реализира за 1:0!

Гостите опитаха да реагират и се активизираха в следващите минути, но Ливърпул се защитаваше добре и дебнеше да нанесе нов удар, което стана в 70-ата минута. Салах размени пасове с влезлия Хендерсън, преодоля Урибе и прати топката в далечния ъгъл, вкарвайки 17-ия си гол през сезона в също толкова мачове.

Веднага след това Юрген Клоп извади египтянина и Мане, а домакините продължиха да действат съвсем спокойно и да чакат последния съдийски сигнал, който дойде без да се случи нещо драматично.