София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ливърпул не успя да пречупи 10 от Арсенал

Мърсисайдци не зарадваха феновете на "Анфийлд" без Садио Мане и Мохамед Салах

2 годиниФутбол 3 Симеон Кисьов

Ливърпул и Арсенал завършиха 0:0 в първия си полуфинален мач от турнира за Купата на лигата. Гранит Джака бе изгонен с директен червен картон в 25-ата минута, но до края на срещата мърсисайдци така и не успяха да зарадват феновете на "Анфийлд" с победен гол.

Мениджърът на домакините Юрген Клоп заложи на най-доброто при липсата на Мохамед Салах и Садио Мане, които имат ангажименти за Купата на африканските нации съответно с националните отбори на Египет и Сенегал. Техните места бяха заети от Роберто Фирмино и Такуми Минамино, които обаче не успяха да се разпишат.

Мартин Йодегаард от "артилеристите" пропусна визитата край река Мърси поради положителен тест за коронавирус, докато вратарят Бернд Лено, Роб Холдинг, Нуно Тавареш и Чарли Патино бяха оставени резерви от мениджъра Микел Артета.

Арсенал започна малко по-активн срещата, а не бяха изминали и две минути и бранителят на гостите Седрик Соареш трябваше да получи лекарска помощ, след като усещаше дискомфорт в областта на хълбока, ала португалецът продължи игровите си действия. Ливърпул се активизира, а в петата минута Габриел върна кошмарно топката назад към Рамсдейл, но за щастие на Магаляеш тя отиде в ъглов удар. В шестата пък Фирмино имаше добра възможност да порази вратата на Рамсдейл, но ударът му с глава бе париран от английския страж. Арсенал се стремеше да пресира Ливърпул дълбоко в зоната на "червените", като тимът от Лондон въобще не се свенеше топва да го прави, което пък отваряше коридори по терена за домакините. В десетата минута пък Седрик Соареш окончателно седна на тревата, след като дори преди това не успя да влезе във въздушно единоборство с Андрю Робъртсън, заради което Калъм Чембърс се появи на негово място.

В 12-ата минута Минамино центрира за Фирмино и бразилецът този път опита да отиграе, но вместо това Бенджамин Уайт сложи крак на пътя на топката, а за негово щастие тя не намери очертанията на лондонската врата. В 24-ата минута пък Гранит Джака бе изгонен с директен червен картон, след като удари безцеремонно Диого Жота пред наказателното поле на "артилеристите". Това се случи, след като Андрю Робъртсън даде дълъг извеждащ пас за Диого Жота, който овладя с гърди, а Джака гледаше топката и опита да я изрита, но вместо това той изрита в гърдите португалския стрелец на "червените" и напълно логично реферът го изгони. Александър-Арнолд шутира в стената, след което повтори опита си, но топката отиде встрани. Артета реагира мигновено, след като Роб Холдинг влезе в игра за гостите на мястото на Еди Нкетия.

До края на полувремето не се случи нищо интересно на "Анфийлд", като Ливърпул не успя да притисне максимално своя съперник. В 47-ата минута Такуми Минамино проби отляво, а Калъм Чембърс единствено и само го ескортираше, след което японецът понечи да центрира за Фирмино в наказателното поле на Арсенал, но подаването му се превърна в опасен удар, който не влетя във вратата на Рамсдейл.

Ливърпул продължаваше да натиска съперника си, който се бе прибрал дълбоко в половината си, а в 68-ата минута дойде първият голям шанс за домакините в срещата. Минамино получи топката в наказателното поле на Арсенал и шутира по диагонала, но неточно. Четири след това Букайо Сака изпусна изключителен шанс за Арсенал, след като се озова "очи в очи" с Алисон Бекер, който обаче скъси ъгъла пред англичанина и блокира изстрела на младока от "топчиите".

В последната минута от редовното време Ливърпул направи непростим пропуск, след като Арсенал сбърка за първи път в срещата при центриране. Топката бе доставена отдясно от резервата Неко Уилиямс, а Роберто Фирмино увлече двама бранители на Арсенал, след което топката се озова в Такуми Минамино, чийто удар от няколко метра не намери очертанията на вратата на "артилеристите". В добавеното време от срещата пък Рамсдейл отрази нов удар от японеца и прати топката далеч от своята врата със съдействието на Киърън Тиърни.