София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЛИГАТА НА ЗЛАТОТЪРСАЧИТЕ

КОИ ФУТБОЛИСТИ ИГРАХА ОТВЪД ОКЕАНА МНОГО ПРЕДИ ДА СТАНЕ ТЕНДЕНЦИЯ?

9 годиниЛюбопитно 24 Телевизия Евроком

На този ден точно преди 1 година Кака подписа с отбора от Мейджър Лийг Сокър Орландо Сити. Италианският маестро Андреа Пирло пък почти сигурно ще е съотборник на Франк Лампард и Давид Вия в Ню Йорк Сити. Лос Анджелис Галакси, начело със Стивън Джерард, ще се бори да защити титлата си от миналия сезон. През годините в МЛС се подвизаваха имена като Дейвид Бекъм, Тиери Анри, Лотар Матеус, Роберто Донадони, Уго Санчес, Христо Стоичков. Но много преди създаването на това първенство през 1996 г. световните футболни звезди са радвали феновете в САЩ.

Между 1968 и 1984 г. футболното първенство на САЩ се нарича Северноамериканска футболна лига (НАСЛ). Първенството е наричано още "лига на златотърсачите" поради привличането на звезди от световна величина, които да популяризират футбола в САЩ. Количеството отбори варира всеки сезон, като между 1978 и 1980 г. играят 24 тима. Средната посещаемост в най-добрите години достига до над 14 000 души - резултат, който не е никак лош за крайно непопулярен тогава спорт в страната.

Най-успешният тим в лигата в Ню Йорк Космос с 5 титли. В тима пък играят наистина "космически" футболисти. На 10 юни 1975 г. нюйоркчани привличат Краля на футбола Пеле. Трикратният световен шампион получава по договор 1.4 милиона долара годишно - рекордна заплата за онези години! Именно звезда като Краля дава тласък на интереса към футбола и става рекламно лице на Северноамериканската футболна лига. Редом до него в атаката е италианският голмайстор Джорджо Киналия. Когато Киналия напуска Лацио, феновете се опитват да свалят самолета му за Ню Йорк в знак на протест. Със своите 193 попадения Киналия става голмайстор на шампионата в 4 поредни сезона, а неговият номер 9 е изваден от употреба в тима на Космос.

След като Пеле слага край на кариерата си през 1977 г., в отбора акостират легендарните защитници Карлос Алберто и Франц Бекенбауер.. С тях Космос печели две поредни титли на страната. И двамата играят в тима до 1980 г., за да се завърнат съответно през 1982 и 1983 г. и да завършат кариерите си зад океана. В края на 70-те години цветовете на Космос защитава и Йохан Нескеенс, известен като играч на Аякс и Барселона. След закриването на НАСЛ, Нескеенс играе в САЩ за Форт Лодърдейл Сън и Канзас Сити Кометс.

В средата на 70-те години в НАСЛ преминава португалската легенда Еузебио. Той сменя няколко тима, като оставя най-ярка следа в Торонто Метрос с 16 гола в 21 двубоя. Дългогодишният капитан на Англия Боби Мур защивата цветовете на Сан Антонио Тъндър през 1976 г., а през 1978 закратко е част от Сиатъл Саундърс. Друга легенда на Острова, Гордън Бенкс, приключва кариерата си като страж на Форт Лодърдейл Страйкърс.

В края на 70-те години голямата звезда на Страйкърс обаче е Герд Мюлер. Бомбардировачът на нацията играе три сезона за Форт Лодърфейл и достига финала на шампионата през 1980 г. За този период Мюлер вкарва 38 попадения в 71 срещи.

Забележителна кариера в САЩ прави и Джордж Бест. Легендата на Манчестър Юнайтед подписва с Лос Анджелис Ацтекс през 1976 г. За един сезон вкарва 15 гола в 23 срещи, след което се завръща в Англия с екипа на Фулъм. Въпреки това, северноирландското крило не успява да се завърне в Европа подобаващо и след един сезон отново играе за "ацтеките". Кариерата на Бест в щатите продължава във Форт Лодърдейл Стейкърс и Сан Хосе Ърткуейкс, за които също отбелязва немалко попадения.

Два сезона зад океана играе и Йохан Кройф. След като Джордж Бест напуска ЛА Ацтекс, отборът привлича 32-годишния тогава холандец. Кройф е близо до трансфер в Ню Йорк Космос, но той не се осъществява. В единствения си сезон за "ацтеките" Летящият холандец печели наградата за най-полезен играч в НАСЛ. През следващия сезон митичният футболист облича екипа на Вашингтон Дипломатс. През 1981 г. обаче отборът фалира и Кройф се завръща в Европа, преминавайки в Леванте.

Може би последната звезда, играла в НАСЛ, е Казимеж Дейна. Полският плеймейкър отбелязва близо 150 гола за Легия Варваша и е с основен принос за третото място на полския национален отбор на Мондиал 1974. По-късно Дейна играе и два сезона за Манчестър Сити. През 1981 г. преминава в Сан Диего Сокърс. По време на престоя си в щатите, Дейна се снима заедно с Пеле в известния филм "Бягство към победата". Дейна играе в Сан Диего в продължение на 7 години, едновременно в отборите по футбол и футзал. След края на кариерата си остава да живее в САЩ. През 1989 г. Дейна загива в катастрофа. През 1994 г. посмъртно е избран за най-великия полски футболист.

Няма нищо чудно в това, че много играчи избират да продължат и завършат кариерите си в САЩ. Както и преди 40 години, така и днес, феновете на футбола в САЩ имат честта да гледат най-големите звезди на световния футбол по местните терени.

Автор: Денис Олегов