София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лас Вегас се обезцени и "потъва" заради липсата на приходи от спорт и хазарт

Над 200 000 служители в казината остават на улицата, акциите на лидерите падат главоломно

4 годиниЛюбопитно 15 Станимир Бакалов

Световната пандемия от Коронавирус буквално парализира целия свят. Гигантски икономики вече изпитват затруднения и прогнозират огромни загуби. Световната мека на хазарта Лас Вегас също е в особено положение. Медиите отвъд Океана дори използват думата "фалит" за някои от огромните корпорации и компании. Губернаторът на щата Невада Стив Сисолак разпореди затваряне на всички казина и слот машини, а това е основният приход не само на Лас Вегас, а и почти на целия щат.

Любопитното е, че последният път, когато казината във Вегас са затваряли, е било за погребението на Джон Кенеди на 25 ноември 1963 година. Тогава решението е било от страна на собствениците на казината, докато сега го правят по принуда. Хазартът става легален в Града на греха през 1931 година, към този момент броят на казината надхвърля 290. Те обаче остават празни с изключение на някои друг служител или охранител на входовете.

Ню Йорк Таймс припомня, че средно по около 3,5 милиона туристи посещават града само за един месец. Сега обаче ситуацията е толкова отчайваща, че над 200 000 служители в казината остават без работа. Невада поставя рекорди за безработни - от началото на кризата до момента са над 92 000 души. Прогнозите са, че до лятото нивото на безработица ще преследва 19.7%. Пандемията от коронавируса събужда спомени за финансовата криза от 2008 година. Всъщност, в Невада се възстановяват от нея едва през 2016 година, когато връщат 175 000 работни места, които губят през 2008-ма.

Самият Вегас, както и целият щат, губят милиони на ден заради липсата на приходи от спортни събития, шоу програми и разбира се - от хазартна дейност. В Лас Вегас се състоят голяма част от боксовите галавечери с участието на световни звезди. Популярни спортисти, актьори и изпълнители внасят допълнителен имидж и пари в хазната, която в момента бележи невиждани поражения.

Пагубното за мултибогатите собственици във Вегас е, че буквално всяка минута губят... и то губят много. Всеки ден те харчат между 2.2 и 5 милиона щатски долара само за да държат казината и хотелите си отворени, а в графа приходи цифрата е... нула. По-големите "играчи" в бранша, сред които са Sands и Galaxy, обикновено прибират 25 милиона долара на ден.

Цялата хазартна индустрия губи по около 140 милиона щатски долара само за един уикенд, като в това число се споделят загубите от липсата на залози на баскетболни турнири (НБА, NCAA), бойни събития, тенис, футбол, американски футбол и други. Според прогнозите загубите само в този сегмент в следващите месеци ще достигнат до около 43.5 милиарда щатски долара. 

Именно с НБА е свързана и една от последните идеи. Тъй като е почти сигурно, че няма как първенството да бъде доиграно по програма с плейофи и пътуване на отборите из цяла Америка и Канада, има предложение всички плейофи да се играят в Лас Вегас. Градът няма отбор в Лигата, но пък има много хотели, които към този момент стоят празни и могат да приемат абсолютно всички отбори и евентуално фенове, ако бъде разрешено на спортните събития да се допускат фенове при нормализиране на ситуацията.

Един от най-големите работодатели в сферата на хотелиерството, казината и развлеченията, чиято централа е базирана във Вегас - MGM Resorts, който има над 74 000 служители, вече обяви, че може да изплати възнагражденията им само за две седмици. Един от изходите макар и твърде неудовлетворяващ е онлайн развиването на всяка индустрия, ако позволява. Така например световните букмейкъри или точно такива корпорации, които се занимават с развлекателни продукти, разчитат на онлайн казиното като изход по време на кризата... И се надяват по-бързо пандемията да бъде преодоляна.