София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КРАЙ НА ЕРАТА ФЪРГЮСЪН, ЗДРАВЕЙ, ВАН ГААЛ

ВАН ГААЛ ЛИ Е ЧОВЕКЪТ?

8 годиниФенски статии 44 Телевизия Евроком

Основан в далечната 1878 година, Манчестър Юнайтед преминава през възходи и падения преди да се превърне в най-добрият английски клуб. Трагедията в Мюнхен, загубата на едни от най-талантливите за времето си футболисти, не сломяват Юнайтед.

След като легендата сър Алекс отстъпи своя трон, червените дяволи сякаш загубиха истинската си същност. Този футболен гений съумяваше да сътвори чудеса дори и в моментите, когато всичко изглеждаше загубено и невъзможно. И как ли ? Алекс Фъргюсън несъмнено е човек, които знаеше как да мотивира, как да амбицира.

Юнайтед отдавна има сериозни проблеми в защита, имаше ги и през последните години, в които сър Алекс беше начело, но мотивацията, която играчите получаваха в съблекалнята, на тренировки, несъмнено личеше и на терена и някак това обръщаше цялата игра.

Времето на сър Алекс обаче няма да се върне. Юнайтед няма да бъде Юнайтед на сър Алекс, но това не значи, че отборът няма да печели.

Много фенове все още живеят в ерата на Алекс Фъргюсън и това е голяма грешка. След него, Дейвис Мойс беше голямо разочарование и това до някаква степен сломи привържениците. Мойс е добър треньор, но да бъдеш просто добър не е достатъчно, за да си треньор на Юнайтед. На Мойс му липсваше хъсът и умението на мотивира.

След уволнението на бившия мениджър на Евертън, 'червените дяволи' имаха нужда от някой, който е достатъчно самоуверен, мотивиран и е майстор на тактиките - ван Гаал бе човекът. Появата му върна надеждата и вдъхновението. На холандския специалист бяха дадени всички нужни ресурси и средства за привличането на точните футболисти. Юнайтед изхарчи доста пари през трансферния прозорец и купи класни футболисти. Но за да се адаптират и сформират трябва време.

За някой Луис ван Гаал не е подходящият треньор и решенията, които взима не се харесват. Понякога привържениците остават озадачени. За други пък точно той е човекът, който може да направи Юнайтед машината, която беше преди години.

Под ръководството на ван Гаал, Манчестър Юнайтед  са спечелили 14 от 18 мача у дома през миналия сезон ( 77.77% победа ) и 3 от четири през този сезон (75%) - цялостно на 77,22% , което е доста впечатляващо.

У дома, Юнайтед са на второ място по най-много вкарани голове. През миналия сезон те вкараха  41 гола ,колкото Арсенал и повече от Челси , Ливърпул и Тотнъм. Само Сити бяха по-добри от тях с 44 гола.

Този сезон,'червените дяволи'  отбелязаха 7 гола у дома до момента, повече от Арсенал , Челси и Ливърпул , но Сити (12), Лестър (10)  Уест Хям (8) и Саутхемптън (8) отбелязоха повече.

Положението навън обаче не е толкова добро. Червените от Манчестър са спечелили едва 8 от 22 мача като гости.опускайки толкова, допускайки 29 гола в 22 мача.

Откакто ван Гаал пое командването на клуба, Юнайтед отбелеза 48 гола в 22 мача у дома, средно по 2.18 гола на мач. Като гости Юнайтед са вкарали 26 гола в 22 мача, средно по 1.18 гола на среща.

Показателите на ван Гаал не са никак лоши, но за да се изгради силен отбор трябва време. Това е известно на всеки.

На сегашния отбор на Манчестър Юнайтед все още му липсва нещо. Все още парченца от пъзела липсват, за да можем да кажем, че червените са сериозни претенденти за титлата, но пъзелът може и да бъде сглобен. Сезонът тепърва започва, а както знаем във футбола се случват обрати. Юнайтед разполага с футболисти, които могат да спечелят Висшата лига, Шампионска лига и т.н.

Манчестър Юнайтед не е първият голям отбор, които Луис ван Гаал е тренирал. Този човек е доказал, че знае как се печели. Ще успее ли обаче да го направи и с Юнайтед? Само времето ще покаже. А ние, феновете, трябва да гледаме в бъдещето, а не в миналото.

 

Автор: Инна Иванова