София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Какво може да спечелите от наградите “Оскар” 2020?

Шансове, фаворити и аутсайдери преди голямото шоу

4 годиниЛюбопитно 20 Телевизия Евроком

Остава по-малко от месец до връчването на статуетките за най-заслужилите и най-добрите във филмовата индустрия. 92-ата церемония по раздаване на “Оскар”-ите е на 10 февруари, а вече официално станаха ясни и номинираните в различните категории. Всъщност, номинациите са ясни, но отново се очаква церемонията да премине без специално избран водещ, както бе и миналата година. Тогава водещ трябваше да бъде Кевин Харт, който обаче се отказа, след като публично излязоха негови постове в социалните мрежи, които бяха възприети като ксенофобски. Така шоуто протече за три часа с различни водещи, което се хареса и на организатори, и на публика.

“Жокера” на Тод Филипс е с най-много – 11 номинации. Сред по-значимите категории, в които е номинирана продукцията, е “Най-добър филм”, “Най-добър актьор”, “Най-добър режисьор” и “Най-добър сценарий”. Второто място с по 10 номинации си поделят „Ирландецът” на Мартин Скорсезе, “1917” и „Имало едно време в Холивуд” на Куентин Тарантино - с по 10.

Водещите букмейкъри по света веднага реагираха и обявиха своите предпочитания за победители в отделните категории. В България не правим изключение и една от водещите компании за залози – Winbet, вече разполага с коефициенти за най-горещите любители на киното.

В категория “Най-добра мъжка роля” Хоакин Финикс (Жокера) изглежда категоричен победител, ако правим изводи от ставките на букмейкърските компании. Уинбет предлага изключително ниския коефициент от само 1.06 за статуетка на Финикс. Тоест срещу залог от 10 лева, печелите едва 0,60 лева… На второ място с коефициент 6.00 е Адам Драйвър (Брачна история), а трета позиция с коефициент 18.00 получава Леонардо ди Каприо за ролята си във филма “Имало едно време в Холивуд”.

За главна женска роля фаворит е Рене Зелуегър, която е оценена с едва 1.10 (Джуди). Тя вече получи “Златен глобус” за ролята си и сега е категоричен фаворит за “Оскар” за феноменалното си изпълнение в продукцията на Рупърт Гулд, която разказва живота на великата холивудска звезда Джуди Гарланд. Скарлет Йохансон остава на второ място с коефициент 6.30 от българския букмейкър за ролята си във филма “Брачна история”. Трета с коефициент от 13.50 е оценена Синтия Ериво (Хариет).

Интересна е категорията “Най-добра режисура”. В нея фаворит според Уинбет е Сам Мендес (1917) с коефициент 1.70, на второ място остава Понг Джу Хо с “Паразит”, докато едва на трето място е Куентин Тарантино (Имало едно време в Холивуд) с коефициент 7.20. В тази категория аутсайдер е Тод Филипс (Жокера) с коефициент едва 30.00. Тук букмейкърите са ясни в посланието си – съвсем други са фаворитите, а не “Жокера”.

Брад Пит е фаворит с коефициент 1.12 (Имало едно време в Холивуд) в категорията “Най-добра мъжка поддържаща роля”, след него е Джо Пеши (Ирландецът) със ставка 7.70. При дамите в същата категория “Най-добра женска поддържаща роля” също има изявен фаворит – Лора Дърн (Брачна история). Актрисата абсолютно оправдава ролята си на хищна бракоразводна адвокатка. Тя вече получи “Златен глобус” в същата категория.