София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия сложи край на унгарската приказка в Лигата на нациите

Така "скуадра адзура" завърши на 1-вото място в групата с 11 точки, докато Унгария приключи на 2-рата позиция с 10 точки

2 годиниФутбол 2 Симеон Кисьов

Италия сложи край на мечтите на Унгария в Лигата на нациите. Маджарите бяха много близо до класиране за финалите в турнира, но днес загубиха с 0:2 срещу "скуадра адзура" в последния си мач в група 3 на дивизия "А" и пропуснаха шанса да продължат приказката си в турнира. Джакомо Распадори в 27-ата и Федерико Димарко в 52-рата минута донесоха успеха на гостите. Джанлуиджи Донарума също имаше важна роля, след като направи поредица от великолепни спасявания, с които отказа играчите на домакините. Така италианците спечелиха групата си и станаха третият участник във Финалната четворка в турнира след Нидерландия и Хърватия.

Домакините излизат с Адам Салай като изнесен нападател и Доминик Собослай и Лоик Него зад гърба му. Адам Наги и Андреас Шефер ще бъдат двамата опорни халфове, а Милош Керкез и Атила Фиола ще действат по крилата.

Роберто Манчини пък е избрал да започне с триото Джакомо Распадори и Уилфрид Ньонто в предни позиции. В центъра на терена ще действат Жоржиньо, Брайън Кристанте и Николо Барела, а Федерико Димарко и Джовани Ди Лоренцо ще бъдат на крилата.

Италия можеше да открие резултата по малко куриозен начин в 5-ата минута, когато Ди Лоренцо центрира отдясно, вратарят Гулачи в опит да улови топката за малко да я изпусне във вратата си, но защитник внимаваше и изчисти пред голлинията.

Минута по-късно Димарко опита да си изпроси дузпа, като се строполи в наказателното поле след единоборство с противников футболист, но съдията не видя основания да посочи бялата точка.

В 12-тата минута гостите имаха нов шанс. Распадори центрира от фаул и Ди Лоренцо стреля с глава опасно близо до гредата.

По-добрата игра на Италия даде резултат в 27-ата минута. Гостите се възползваха от грешка на съперника при разиграването в защита, топката бе върната лошо към вратаря, Ньонто успя да стигне пръв до нея, а след това Распадори бе най-съобразителен и вкара в опразнената врата за 0:1.

Три минути по-късно резултатът можеше да бъде удвоен. Джовани Ди Лоренцо си освободи пространство и стреля към вратата, но малко не му достигна да се разпише.

Унгария стигна до половинчата възможност в 32-рата минута. Фиола получи в близост до вратата, опита да се освободи от няколко защитници и малко не му достигна да отправи голов удар, но в последния момент топката му бе избита.

В 41-вата минута домакините пропуснаха най-сериозното си положение до момента. При центриране от фаул Орбан свали към Атила Салай, който вместо да вкара в опразнената врата отблизо, отправи крайно разочароващ удар над напречната греда.

След това в 45-ата минута последва нов шанс за маджарите, като Собослай шутира от далечна дистанция, но право в ръцете на Донарума.

Италия обаче започна ударно втората част и още в първите секунди стигна до голова възможност. Димарко центрира отляво и намери Ди Лоренцо в наказателното поле, но изстрелът с глава на защитника не се получи и топката отиде над вратата.

В 51-вата минута домакините пропиляха страхотен шанс за изравняване, като при едно меле пред вратата на съперника първо Него, а след това и Адам Салай не успяха да преодолеят Донарума, който направи невероятни спасявания.

И вместо резултатът да бъде изравнен, само минута по-късно падна втори гол за гостите. Брайън Кристанте получи на скорост отдясно и пусна успоредно на голлинията, а Федерико Димарко на далечната греда засече отблизо за 0:2.

В 55-ата минута последва нов огромен шанс за Унгария и ново невероятно спасяване на Донарума след изстрел с глава отблизо на Калъм Стайлс.

Веднага след това събитията се пренесоха пред другата врата, където Ньонто си освободи пространство и шутира от границата на пеналта, но покрай вратата.

В 63-тата минута Донарума за пореден път направи уникално спасяване, след като Стайлс шутира от дистанция, топката рикошира, но въпреки това стражът на гостите успя да я отрази.

Мартин Адам поиска дузпа в 79-ата минута за изблъскване в гръб в наказателното поле, но дори и след разглеждане с ВАР наказателен удар не бе отсъден.

В 89-ата минута Италия можеше да вкара трети гол, но първо удар на Димарко бе спасен от вратаря, а при опита за добавка Скамака от малък ъгъл не успя да намери очертанията на вратата.

Все пак Италия си свърши работата и си тръгна с победата от Будапеща. Така "скуадра адзура" завърши на 1-вото място в групата с 11 точки, докато Унгария приключи на 2-рата позиция с 10 точки.