София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия отново разплака Англия и я изпрати в Дивизия В

В добавеното време Донарума улови изстрел на Деклан Райс, а удар на Белингам с глава завърши над вратата, което означаваше изпадане за гостуващия отбор

2 годиниФутбол 2 Симеон Кисьов

Англия продължи пропадането си през тази година и в крайна сметка ще играе в Дивизия В в следващото издание на Лигата на нациите. “Трите лъва” загубиха визитата си на Италия с 0:1 след гол на Джакомо Распадори (68’) и така със сигурност ще завършат на последната позиция в своята група на турнира. Европейският шампион пък отново разплака островитяните, подобно на мача помежду им на “Уембли” преди година, който короняса “адзурите” след изпълнение на дузпи. Така в понеделник те ще влязат в директен спор с Унгария в Будапеща за място на финалите на надпреварата, а бронзовите медалисти от нейното първо издание са домакини на Германия в мач без значение.

Роберто Манчини определено не можеше да разчита на най-добрия си състав, тъй като редица играчи отсъстваха поради контузии, слаба форма или дори семейни проблеми. Този път селекционерът реши да изпробва схемата 3-5-2, като двамата нападатели бяха младите Распадори и Джанлука Скамака, които се познават доста добре от съвместния им период в Сасуоло през миналия сезон.

Гарет Саутгейт има доста по-малко кадрови проблеми в сравнение със своя колега, след като липсваха само контузеният Джордан Пикфорд и наказаният Джон Стоунс. На върха на атаката традиционно беше капитанът Хари Кейн, а направи впечатление, че в защита играеше Хари Магуайър, който е резерва в повечето мачове на Манчестър Юнайтед от началото на кампанията.

Домакините започнаха по-опасно, като в петата минута Скамака стреля с глава след центриране на Федерико Димарко, но Ник Поуп съумя да избие топката в корнер с помощта на гредата. Минута по-късно нападателят опита мерника си и с далечен шут по земя, който обаче се оказа разочароващ. Последва затишие в играта и липсваха големи положения за гол в следващите 15-ина минути. Към края на първото полувреме "Трите лъва" заиграха малко по-смело, но противниковата отбрана им изчистваше центриранията или блокираше опитите им за удари. Все пак в 37-ата минута Джуд Белингам стреля от воле и на практика подаде топката на Джанлуиджи Донарума. Пет минути по-късно Кейн получи първата си добра възможност да се разпише, но я опропасти с неточния си изстрел.

В началото на втората част се стигна до сблъсък между Кейн и Рафаел Толой при въздушно единоборство. Нападателят пострада по-сериозно и няколко минути бяха нужни, за да му спре кръвотечението от устата. Малко след подновяването на играта Николо Барела пропусна често положение за гол, но така или иначе имаше засада на асистиралия му Димарко. В 60-ата минута остър пас на Кейн предизвика изчистване на Толой, което можеше да се превърне в автогол, но все пак завърши в корнер. В 68-ата минута страхотен прехвърлящ пас на капитана Леонардо Бонучи намери Распадори на границата на наказателното поле. Нападателят овладя топката и секунди по-късно нанесе техничен удар, с който отбеляза първия гол в двубоя.

В 77-ата минута Кейн отправи два последователни опасни шута, но Донарума се справи с тях. В 85-ата минута гостите се разминаха с това да допуснат втори гол. Първо Поуп отрази с крак изстрел на резервата Маноло Габиадини, а секунди по-късно нещо средно между центриране и удар на Димарко се спря в далечната греда. Малко преди изтичането на редовното време Браян Кристанте стреля, но го направи неточно. В добавеното време Донарума улови изстрел на Деклан Райс, а удар на Белингам с глава завърши над вратата, което означаваше изпадане за гостуващия отбор.