София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Финландия излъга Дания

Датчаните пропуснаха дузпа четвърт час преди края

3 годиниФутбол 4 Симеон Кисьов

Финландия записа първата си победа на европейси първенства, след като надделя с 1:0 над Дания в двубой от група "В" на Евро 2020.

Срещата на стадион "Паркен" в Копенхаген беше прекъсната за повече от час в края на първата част, след като звездата на домакините Кристиан Ериксен колабира на терена.  Към момента информацията за състоянието му е, че е по-добре и вече е в болница.

Дания започна по-агресивно Скандинавското дерби тази вечер и между петата и 26-ата минута пропусна няколко чудесни възможности, при които вратарят на Финландия Лукаш Храдецки се превърна в герой и отрази удари на Йонас Винд, Пиер-Емил Хьойберг и Кристиан Ериксен.

В последния четвърт час на първото полувреме играта на няколко пъти беше прекъсвана заради инциденти с контузени играчи, за да се стигне до 43-ата минута, когато Кристиан Ериксен колабира на терена. Лекари влязоха на терена и започнаха да се борят за живота му, докато реферът Антъни Тейлър прекъсна мача и изпрати двата тима в съблекалнята.

След повече от час двубоят беше подновен с последните четири минути от първата част. Дания продължи да бъде по-активният отбор. Вместо да вкара обаче, Дания допусна гол в 60-ата минута, когато Жоел Поянпало беше изпуснат и откри резултата с глава (1:0).

Четвърт час по-късно Дания имаше възможност да изравни от дузпа, но Пиер-Емил Хьойберг изпълни твърде леко и вратарят на Финландия се справи. Минути преди края датчаните пропиляха още една страхотна възможност, но не успяха да насочат топката в опразнената врата.

Следващата среща на Финландия е на 16 юни (16:00 часа) с Русия, докато Дания играе с Белгия на следващия ден от 19:00 часа.