София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ашли Барти стигна първи финал на "Уимбълдън"

Австралийката победи на полуфиналите Анжелик Кербер

3 годиниТенис 9 Симеон Кисьов

Водачката в световната ранглиста по тенис Ашли Барти се класира за пръв път на финала на Откритото първенство на Великобритания.

Австралийката надделя над шампионката през 2018 година и 25-а в схемата Анжелик Кербер с 6:3, 7:6(3). Барти стартира силно и поведе с 3:0, след което задържа преднината си до края на първия сет.

Във втората част Кербер направи ранен пробив и беше близо до изравняване на резултата, като при 5:3 сервираше за сета, но не се възползва. В последвалия тейбрек австралийката дръпна с 6:0 точки и това се оказа решаващо. Барти завърши мача с 38 печеливши удара (8 от които асове) срещу едва 16 на съперничката.

"Невероятно е. Може би това беше един от най-добрите мачове, на които съм играла. Анджи изстиска най-доброто от мен. Трябваше да покажа всичко, което умея, за да я победя. Опитвах се и да се забавлявам на корта, да се наслаждавам на момента. За мен е осъществена мечта, че ще играя в събота в женския финал", коментира Барти.

Тя стана първата австралийка на финал на "Уимбълдън" след Ивон Гулагонг Каули през 1980 година.

За титлата Барти очаква победителката от другия полуфинал по-късно днес между номер 2 Арина Сабаленка (Беларус) и осмата в схемата Каролина Плишкова (Чехия).