София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Журналист: Българите, гласували за Костадинов, са като американците, гласували за Тръмп

"Медийната грамотност в САЩ не е по-висока от тази в България", смята Христофор Караджов
48 мОбщество 115 Николай Трифонов

"Хората, подкрепили "Възраждане" не мислят какви са позициите на Костадин Костадинов спрямо Русия. Така е и сред привържениците на Тръмп тук. И при едните и при другите има една любов към тоталитарните фигури като Путин и Тръмп. Костадинов също има такова поведение и такава реторика - нежелание да се спазват пандемични мерки, отричане на ваксините или самия Covid-19 като опасност. Това според мен е причината "Възраждане" да получи такава висока подкрепа", така коментира изборния резултат на "Възраждане" Христофор Караджов, преподавател по журналистика в California State University в интервю за "Дневник".

Според Караджов, "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" са поредните спасители в очите на българите. 

"Наблюдавах това още през 2001 г. с царя, когато за първи път гласувах на български избори в Америка".

Преподавателят по журналистика смята, че основиният проблем на българските медии е усилието им да бъдат прекалено обективни.

"Проблемът на журналистиката в България е, че има твърде механично отношение към търсенето на баланс, при представянето на фактите. Вместо да се залага на солидни личности и авторитети, а когато някой очевидно излъже два пъти да не му се дава повече достъп до медиите, в България се случва точно обратното. Когато някой говори в подкрепа на гей прайдовете, да речем, непременно трябва да се намери друг, който е против тях".

Той заяви, че проблемът с фалшивите новини не е само в България, а е широко разпространен и в САЩ. Според него медийната грамотност в САЩ не е на много по-високо ниво от тази у нас. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!