София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ЗАРАДИ КОНФЛИКТА В УКРАЙНА: НАТО изпраща допълнителни сили в Източна Европа

Белгия: Няма нужда да се „драматизира“ относно напрежението в Русия

Северноатлантическият алианс изпраща допълнителни сили в Източна Европа във връзка със ситуацията около Украйна. Това се казва в изявление на НАТО, публикувано в понеделник в Брюксел.

„Съюзниците от НАТО алармират сили и изпращат допълнителни кораби и бойни самолети за разполагане в Източна Европа, засилвайки възпирането и отбраната на съюзниците, докато Русия продължава да увеличава военната си мощ в и около Украйна“, се казва в съобщението.

В документа се подчертава, че „през последните дни редица съюзници направиха изявления относно текущото или предстоящото разполагане“ на силите в Източна Европа.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече твърденията за ескалация празна и неоснователна. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого.

 

Междувременно редица страни обявиха, че изтеглят своите дипломати от Киев – сред тях са САЩ, Франция, Великобритания и други. На фона на призивите от страна на САЩ за изтегляне на членовете на семейството на американски дипломати от Украйна, европейският дипломат Жозеп Борел обяви, че ЕС не следва този пример за изтеглянето на семействата на своите дипломати. Министрите на външните работи на блока ще обменят мнения по текущи дела в Брюксел, както и за ситуацията и отношенията с Индо-Тихоокеанския регион, Судан, Либия и Сирия. Първата среща за тази година ще бъде председателствана от върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който покани държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да участва в срещата чрез видеоконферентна връзка и да проведе дискусии относно ситуацията със сигурността в Европа.

 

 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!