София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Започват засилени проверки за наличие на зелен сертификат

Екипи на РЗИ, съвместно с полицията и Агенцията по храните, ще обикалят обектите
21 сЗдраве 606 Николай Парашкевов

От днес започват засилени проверки за зелени сертификати.

През изминалите дни имаше гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове.

Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще поставят и глоби.

Всички проверяващи вече имат изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена имунизация, за преболедували, както и за направени тестове.

Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за зелен сертификат, също трябва да създадат организация, за да може да бъде проверявано наличието на документ.

Хора от персонала също ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат в обектите клиенти без зелен сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!