София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

За здрави стави и перфектна визия всеки ден – Морски колаген

Един от признаците за стареене – болките в ставите, бръчките и отпуснатата кожа, се дължат не само на времето, но и на по-ниските количества колаген в организма.
3 месецаЗдраве 276 Иванна Коренчева

Болките в ставите и мускулите, намаленото количество колаген в организма, както и видимите признаци на стареене, са сред основните белези, които ни подсказват, че времето лети с пълни сили, а ние не сме онези 20-годишни младежи, които безпрепятствено извървяват дълги разстояния пеша, навеждат се или клякат без болка. Колкото и да ни се иска, не можем да върнем часовника назад и вече е крайно време да помислим как да намалим следите на времето проявили се в нашето здравословно състояние.

Един от признаците за стареене – бръчките и отпуснатата кожа, се дължат не само на времето, но и на по-ниските количества колаген в организма. Липсата на колаген е причината за болките в ставите и мускулите. След 30-те признаците на стареене започват да се проявяват и да се показват първите бръчици около очите или усмивката.

Какво е колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той се намира в нашите сухожилия, ставни връзки, кожа, мускули, кости и кръвоносни съдове – и играе жизненоважна роля за поддържането на цялостното ни здраве. За съжаление, телата ни произвеждат около 1% по-малко колаген с всяка изминала година и ние консумираме много по-малко от него от естествени източници, отколкото досега.

Запазването на добри нива на колаген в организма се влияе изключително много от правилното хранене и прием на хранителни добавки. Морският или рибен колаген е сред по-слабо познатите колагенови продукти. Той се извлича от кожата на рибата и е изключително полезен за здравето на хората. След като колагеновият протеин се извлече, той се разделя на по-малки единици протеин (или колагенови пептиди ) чрез процес, наречен хидролиза. Тези по-малки парченца спомагат морските колагенови пептиди лесно се разтварят в горещи или студени течности. Това прави продуктът изключително подходящ за преработване в хранителни добавки.

Морският колаген е колаген от тип 1, който се получава от пептиди от рибен колаген, тъй като този вид колаген има най-високия и най-бионаличен източник на колаген на пазара. Ето някои ползи от морския колаген, за които трябва да знаете:

1. Колагенът подобрява еластичността на кожата

Бръчки и фини линии? Това са едни от основните признаци, които издават, че вече започва необратимия процес на стареене. Основният причинител на външните признаци на стареене е недостигът на колаген.

Консумацията на колаген тип 1, към който се присъединява морският колаген, може да направи кожата по-гладка, стегната и еластична. Продължителната консумация на морски колаген ще позволи на кожните клетки да се обновяват и възстановяват както обикновено, а така да намалят признаците на стареене.

Открийте още интересни факти за морския колаген като прочетете цялата статия тук. Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всяка седмица!

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!