София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Йорданка Фандъкова: Съществува реална опасност за разреждане на градския транспорт

Тя уточни, че няма опасност от спиране на парното в столицата заради лошото състояние на "Топлофикация"
16 сПолитика 704 Николай Парашкевов

"Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Засяга хората, бизнесите и общините, а високите сметки за ток и газ се отразяват на всички сектори", това заяви кметът Йорданка Фандъкова пред NOVA.

"Съществува реална опасност за разреждане на градския транспорт. Ако не се получи реална помощ от държавата има реална опасност да се намали градския транспорт. Виждаме, че други градове вече го правят", добави тя.

"Решенията трябва да се търсят заедно. Решенията трябва да дойдат след разговори с правителството и общините"

"Специално за градския транспорт общинските съветници анонсираха една сума от около 170 млн. лв. за година, но за другите дейности се процедира по различен начин. Много е важно в проетка за бюджет за 2022 да се увеличат парите за издръжка, за д могат да се плащат сметките за ток", категорична беше Фандъкова.

"За миналата година сметката ни за ток е 14,4 млн. лв. за годината, а разликата с предишната година е 6 млн. лв. Компенсацията, която се получи за октомври и ноември е 800 000 лв. Ние направихме всичко, за да не се спира електричество", каза още кметът на столицата.

Фандъкова не даде отговор на въпроса дали промените в "Булгаргаз" са политическо решение.

"Имах няколко срещи с министъра на енергетиката. Той и екипа му проявяват разбиране за тежката ситуация в "Топлофикация". Тя купува газ на 133 лв. в момента, а я продава на 47 лв. Няма дружество, което да издържи на тази разлика", каза още Фандъкова.

С "не" отговори тя на въпрос дали има риск София да остане без парно заради влошеното финансово състояние на "Топлофикация".

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!