София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Военен експерт разкри: Генералите на Путин са искали мобилизация още през май

Васил Данов с коментар пред "Евроком
21 мВойна 512

"Тази частична мобилизация се очакваше отдавна. През миналата седмица имаше спорове между генералите и Путин. Генералите са искали мобилизация още през април-май, сега е закъсняла и руските военни експерти твърдят, че няма да могат да мобилизират достатъчно хора до началото на зимата. А тогава, късна есен - ранна зима, ще бъде още по-трудно", заяви по време на интервю за телевизия "Евроком" офицерът от резерва и член на Управителния съвет на Атлантическия съвет в България Васил Данов.

"Така че тя е закъсняла и са съмнителни нейните резултати. Защото вече се разбра, че стратегическата инициатива премина в руската страна. Въоръжението на руските войски не е достатъчно, тези 300 хил., които се кани да набере Путин, са необучени. Те се нуждаят от сериозно дообучаване, в сравнение със силната по дух и достатъчно въоръжена украинска армия те просто нямат шанс", допълни той.

"Мобилизацията признава провала на специалната военна операция. Те започнаха войната, разчитайки да спечелят бойните действия за седмица-две, днес сме 210-ия ден от войната. На тази война не ѝ се вижда края и няма да донесе така желаната победа на режима на Владимир Путин", посочи Данов.

"Бойните действия се водят близо до нашата страна, затова има тактически риск. Но това са общи приказки от марионетното правителство на Румен Радев. Нашата задача като страна със скромни военни възможности е просто да си пазим мястото сред съюзниците като се държим за нашите приятели-съюзници от НАТО и ЕС", коментира офицерът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!