София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Вицепремиерът по климата обяви залива Корал като нова защитена местност

До 2030 г. България трябва да има 30 процента защитени морски зони, обясни Сандов
39 сПолитика 226

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов обяви във фейсбук нова защитена местност - Залив Корал. Той обясни, че това е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение "Да запазим Корал".

До 2030 г. България трябва да има 30 процента защитени морски зони и 10 процента строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората" - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 2 март 2022 г., обясни Сандов.

Министърът в оставка конкретизира и какви следва да са забранените дейности в новата защитената местност: навлизане на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март; интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове; изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!