София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Виктор Иванов: Гадно ко**ле излезе Кирил Петков

Коментар в "24 часа"
10 мVox Populi 3396

Коментар на Виктор Иванов за "24 часа"

Гадно копИле излезе Кирил Петков. Точно като в онзи филм на Куентин Тарантино се оказа готов на всякакви мръсни номера да си постигне целите. И продължава да хапе дори притиснат до стената.

А изгонването на 70-те руски дипломати му е блестящо постигане на целите 3 в 1 – успя да си върне на Елеонора Митрофанова за униженията в последните месеци, върна си и на Бойко Борисов за откраднатата победа около френското предложение и вдигането на ветото за Северна Македония. А като краен ефект постигна и доста дълбока промяна – внесе дълбок смут в мурзилките и със сигурност направи живота на руските хибридчици в България доста по-труден. Или поне ги принуди да излязат на слънце да ги видят всички.

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп си е доста смел и безпрецедентен ход. Дотук въпреки вълната от изгонени руснаци от страните от ЕС от началото на войната в Украйна подобно нещо не бе правено в такъв мащаб. А дори САЩ се ограничиха да изгонят само 35 руски дипломати, когато през 2016 г. организирани от Москва хакери атакуваха изборите им. Ходът на Кирил Петков със сигурност ще има въздействие върху отношенията на България с Русия за десетилетия напред. Като това, че тези отношения ще са лоши не е непременно лошо нещо за България.

Изгонването на руските дипломати в такъв мащаб обаче има много по-голяма вътрешнополитическа тежест. И неслучайно е един от последните ходове на Петков като министър-председател, въпреки че както се оказа 70-те е било решено да бъдат изгонени още на 9 юни – седмици преди Слави Трифонов да разтури коалицията. А това, че Корнелия Нинова се прави на неразбрала, си е неин проблем. 

Една от основните мисии на Петков с гоненето на руснаците обаче е да обясни ясно на руската посланичка Елеонора Митрофанова, че е пратена на мисия в столица от ЕС, а не в някой централноазиатски стан.

През шестте си месеца като премиер Петков постоянно бе принуден да се съобразява с нервните и доста грубиянски изблици на руската посланичка Митрофанова. Която очевидно не разбира от добра дума, нещо типично за руската дипломация в България още от времето на Казимир Ернрот и Александър Каулбарс. Заради коалиционните си партньори от БСП и опитите да поддържа някакви отношения с президента Румен Радев обаче Петков бе принуден да търпи да го наричат публично „евроатлантическа подлога“ и да мери внимателно думите си. Очевидно обаче не и да забравя обещанията си, че руското посолство ще бъде намалено до бройката дипломати, които поддържа България в Москва. До такава степен, че остави Митрофанова даже без готвач, който по нейните думи също ще се наложи да хване самолета за Русия в неделя.

Неслучайно онзи ден Петков изненадващо се появи в парламента, където нямаше никаква работа, но бе единственото място с политически журналисти в този момент, и изпревари официалното обявяване на гоненето на руснаците от Министерството на външните работи. В крайна сметка отмъщението трябва да е лично, за да достави удоволствие.

Освен личното отмъщение към Митрофанова, а близки до Петков твърдят, че той не забравя обидите, премиерът постигна и второ вътрешнополитическо отмъщение. Преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж му открадна под носа победата около френското предложение за Северна Македония, в което за първи път български искания се извеждат като европейски приоритет. След пристигането на предложението в София Борисов се възползва от трудната коалиционна ситуация на Кирил Петков и изведнъж реши, че той ще вдига ветото. Свика нещо, което той нарича брифинг, а всъщност е журналисти и депутати да слушат изявленията му без право на въпроси. И заяви, че ветото пада. Минутки по-късно в туитър организираните от Борисов партньори в ЕНП като Манфред Вебер, комисарят Оливер Вархеи и кой ли още не почнаха да хвалят големия евроатлантик Бойко. А албанският премиер Еди Рама изпадна в шизофренното положение да хвали Борисов и да кълне българите като цяло. Нищо че продълващото 2 години вето срещу Северна Македония, от което пострада и Албания, беше наложено именно от Бойко Борисов.

След изгонването на 70 руски дипломати наведнъж обаче истинският евроатлантик отново е Кирил Петков. А на Борисов вече ще му е много трудно да обясни на европейските си приятели защо всъщност сваля правителство с такъв премиер и защо отказва подкрепа в полза на Москва. Още повече, че Петков ясно обясни в авторитетно издание като „Гардиан“ какво се случва, ако той не успее да състави нов кабинет – Радев ще върне България в руската орбита, ще започнем да купуваме руски газ с рубли, а Украйна може спокойно да забрави за българските муниции, които получава през Полша. А според хора както в ГЕРБ, така и в „Продължаваме промяната“ на Борисов вече му е обяснено достатъчно ясно, че си лепва вината за връщането на България в руската орбита при развитие на такъв сценарий.

С изгонването на руснаците Кирил Петков принуди „копейките“ и „мурзилките“ в българската политика да се размърдат и да излязат на светло. И те го направиха – БСП изведнъж се отказа да преговаря за правителство с ПП, ако премиерът ще се казва Петков, хората на Слави Трифонов заговориха за заговори по полските гари. Въпреки че всъщност Петков говори съвсем открито за голямо орязване на руските дипломати в България още от март, когато срещу него полетяха руски снежни топки на Шипка. Но пък депутатът Станислав Балабанов е учил журналистика в телевизия 7/8, така че никой не може да очаква бекграундът да му е силната страна. Истинската полза от гоненето обаче е, че сега, дори при предсрочни избори и временно правителство на проруски настроения Румен Радев, на руснаците ще е доста трудно да си поддържат темпото на хибридни атаки. Защото нема хора.

А гадното копиле Кирил Петков ще отиде на избори вече като единствения откровено прозападен политик в България. Не е лошо като за човек, на когото му се смеят, че бил прост и неопитен в политиката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!