София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Василев: Ще са нужни минимум между 12 и 18 месеца, за да диверсифицираме напълно рафинерията

По думите му КЗК очевидно не си върши работата с цената на горивата
15 сПолитика 501 Николай Парашкевов

"Бензиностанциите изпозлват възможността да натрупат малко повече печалби", това заяви Министърът на финансите Асен Василев пред NOVA.

По думите му КЗК очевидно не си върши работата.

"Провели сме няколко разговора с "Лукойл", така че цената на едро да включва разликата между цената на руския петрол и "Брент", добави той.

И обоснова отново разликата в цената на бензиностанциите с липсата на контрол от КЗК, но изрази задоволството си от инициираните промени в регулатора от страна на Народно събрание.

"Нямаме електронна идентификация нито на талоните, нито на личните карти, за да се улесни процеса. Контролните ни системи не работят за базовите неща", продължи той.

"Според мен, когато има техническа възможност това да стане. Това, което те са подали е от 12 до 18 месеца като минимален срок. Другото е, когато това се вземе като общо европейско решение", добави Василев по отношение на това кога страната ни може да спре вноса на руски петрол.

"Ако няма изключение за никой това е една хипотеза. Ако има изключения, но ние не сме в него - ще наложим вето", категоричен беше Министърът на финансите.

"Въпросът е да си гледаме националния интерес. Той е да диверсифицираме на напълно рафинерията. Тя работи на 50% неруски петрол. И второто, което е много важно е, че руският петрол е по евтин", подчерта Василев.

И отново заяви категорично, че България не се е отказала от руския газ, а доставките са спрени от "Газпром".

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!