София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

В Брюксел се обсъждат новите санкции срещу Русия и членството на РСМ и Албания в ЕС

Очаква се Теодора Генчовска да се срещне с колегата си Буяр Османи
15 сПолитика 303 Николай Парашкевов

В Брюксел се провежда заседание на министрите на външните работи на ЕС/

Основен акцент в разговорите е руската инвазия в Украйна и шестият пакет санкции срещу Москва, част от който е пълното петролно ембарго.

В рамките на срещата е предвиден разговор между министър Теодора Генчовска и колегата ѝ от Северна Македония Буяр Османи.

Очаква се външните министри да дадат политическо одобрение за допълнителни 500 милиона евро от Европейския инструмент за мир за купуването на още военно оборудване и оръжие за Украйна.

Първите дипломати ще се опитат да постигнат и съгласие по новите санкции срещу Русия, които включват поетапна забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти.

Между държавите все още няма съгласие за петролното ембарго.

В срещата ще участват и външните министри на Украйна и Канада, както и външните министри на страните от Западните Балкани.

ЕС настоява юни да бъде определена датата за началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!