София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Университетът в Кеймбридж с лично самопризнание

Обеща да увеличи стипендиите за чернокожи студенти
51 сОбщество 340 Калоян Ненчев

Британският университет в Кеймбридж заяви в четвъртък, че се е възползвал от печалби по време на робството и обеща да разшири стипендиите за чернокожи студенти и да финансира повече изследвания за убийствената търговия.

Признанието идва, когато поредица от водещи институции - от Банката на Англия до Църквата на Англия - преоценяват централната роля, която робството е имало за обогатяването на Великобритания и как са се възползвали от неговите несправедливости.

От Кеймбридж посочиха, че поръчаното от него изследване не е открило доказателства, че самият университет някога директно е притежавал роби или плантации. Но проучванията показват, че е получил значителни ползи от робството. Те идват от университетски благодетели, които са направили парите си от търговията с роби, инвестициите на университета в компании, които са участвали в нея, и такси от семейства, притежаващи плантации, според доклада на изследването.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!