София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Тедрос Гебрейесус беше преизбран за шеф на СЗО, той беше единственият кандидат

Генерален директор може да бъде преназначен веднъж
31 сЗдраве 530 Ивана Иванова

Държавите-членки на СЗО днес преизбраха д-р Тедрос Аданом Гебрейесус за втори петгодишен мандат като генерален директор на водещата световна агенция за обществено здраве. Д-р Тедрос беше избран за първи път през 2017 г.

Преизбирането му беше потвърдено по време на 75-та Световна здравна асамблея в Женева. Той беше единственият кандидат.

Днешното гласуване беше кулминацията на изборния процес, който започна през април 2021 г., когато държавите-членки бяха поканени да представят предложения за кандидати за поста генерален директор. Изпълнителният съвет на СЗО, на среща през януари 2022 г., номинира д-р Тедрос за втори мандат.

Новият мандат на д-р Тедрос започва официално на 16 август 2022 г. Генерален директор може да бъде преназначен веднъж, в съответствие с правилата и процедурите на Световната здравна асамблея.

По време на първия си мандат д-р Тедрос въведе широкообхватна трансформация на СЗО, насочена към увеличаване на въздействието на организацията върху ефективността на национално ниво за насърчаване на по-здравословен живот, защита на повече хора при извънредни ситуации и увеличаване на справедливия достъп до здравеопазване. Той също така ръководи реакцията на СЗО към пандемията COVID-19, огнища на ебола в Демократична република Конго и въздействието върху здравето от множество други хуманитарни кризи.

Преди да бъде назначен за първи път за генерален директор на СЗО, д-р Тедрос е бил министър на външните работи на Етиопия от 2012–2016 г. и като министър на здравеопазването в Етиопия от 2005–2012 г. Той също така е бил председател на борда на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария; като председател на Партньорския съвет за възстановяване на маларията (RBM); и като съпредседател на Борда на Партньорството за здраве на майката, новороденото и детето.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!