София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Световната банка отхвърли искането за изслушване на Кристалина Георгиева по обвиненията

Във връзка с твърдения, че е оказвала натиск върху персонала в полза на Китай
37 сПолитика 489

Бордът на Световната банка отхвърли искането на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за среща, за да се защити срещу да променя данните като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., според два източника, запознати със ситуацията.

Адвокат, нает от Георгиева, поиска срещата с писмо от 17 страници в петък до декана на борда на банката. Адвокатът Уитни Дебевойз от Arnold & Porter пише, че доклад за разследване, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда, е бил неправилно проведен, нарушавал е процесуалните права на Георгиева и е базирал основното си заключение на невярно предположение, според копие от писмо е видяно от Ройтерс. УилмърХейл заключи през септември, че служители, включително Георгиева, са упражнили „ненужен натиск“ върху банковия персонал, за да променят данните в полза на Китай в класацията на банката „Бизнес 2018“.

Георгиева отрече обвиненията и бордът на Международния валутен фонд, който Георгиева оглавява от октомври 2019 г., този месец не намери убедителни доказателства в подкрепа на обвиненията в неправомерни действия. Бордът на Световната банка каза на Debevoise, че би било неподходящо да се среща или чуе с Георгиева, тъй като няма роля в отделно разследване, провеждано от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящ и бивш банков персонал, включително Георгиева, според човек, информиран за разговора . Докладът, който се очаква след около два месеца, ще бъде пренасочен до отдела за човешки ресурси на банката, а не до борда. Деканът на борда Мерза Хасан, председателят на етичната комисия на борда и ръководителят на отделен панел по управление отхвърлиха искането, казаха източници, близки до борда. В съвместен отговор, описан пред Ройтерс, тримата служители са заявили пред борда, че няма да споделят писмото на Debevoise или по-ранните изявления на Георгиева, заявявайки, че правилата на банката имат за цел да предотвратят "всякаква намеса от страна на борда или всяка друга страна" в разследванията на персонала, казаха източниците. Говорител на Световната банка отказа да коментира последните събития, заявявайки, че банката не коментира разследвания. WilmerHale не отговори на искания за коментар на писмото на Debevoise. По-рано този месец фирмата заяви, че докладът й следва всички приложими правила на Световната банка, а на Георгиева е казано, че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация.

Източник: Ройтерс

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!