София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Стойчо Кацаров: Тестовете за всички ученици в страната ще стигнат поне до средата на януари

Здравният министър с коментар за актуалните мерки срещу коронавируса
22 мЗдраве 358 Ивана Иванова

Снимка: Булфото

Общо са договорени 4.8 млн. щадящи теста. По наша оценка тези тестове ще са достатъчни за всички ученици в страната поне до средата на януари. Ние не произвеждаме тестове, правим каквото се изисква у нас. Това коментира здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти.

По думите му ваксината за деца на Пфайзър е предвидена в договора за догодина. От 15 декември тази година ще започнат доставките.

"За да може да се осъществява едновременно присъствено обучение и същевременно да се запазва здравето на учителите и децата от разпространяване на инфекцията - правилният подход е да се извършва тестване два пъти в седмицата", това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти на въпрос свързан с тестването на учениците.

"Това помага да се избегне и този непрекъснат процес, на който бяхме свиделети преди да се въведат тези правила - влиза учител или дете заразено в клас, така се поставя цялата паралелка под карантина, което води до пълен хаос в образователната система", добави той.

"Поставянето на изискване да се правят тестове освен, че предпазва здравето на хората, помага да се избегне такъв хаос, за да не се карантинират паралелки", каза здравният министър.

"Ангажирахме се да направим всичко възможно да помогнем на Министерството на образованието и да ги освободим от това те да правят поръчки за тестове. Затова ние ги поръчваме и ги доставяме на тях", заяви още Кацаров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!