София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Стефан Янев: Днес България е част от света, но това не означава, че следва да се обезличим

Председателят на "Български възход" с коментар за 24 май
22 сПолитика 252 Ивана Иванова

Вече близо 1 200 години едно събитие огрява като с факел нашата национална история, припомняйки ни за най-голямото постижение на българския дух и гений. И то не е свързано с някое завоевание, битка или военна победа, с които нашето минало без съмнение е изпълнено. Това е събитие, което печели войни още преди да са се случили. То обезоръжава врага само със силата на словото, което е по-силно от меча, макар да си служи само с перо.
Създаването на българската писменост е нашият неоценим принос в световното културно наследство. Факт, благодарение на който стана възможно раждането на славяно-православната цивилизация. Не трябва да забравяме, че сме дали писменост, просвета и култура на над 350 милиона души по света. Това написа председателят на "Български възход" Стефан Янев във Фейсбук.

"Делото на светите братя Кирил и Методий е уникално още с това, че разбива триезичната догма на средновековния християнски свят, защитавайки правото на славянските народи да почитат Бог на своя си език, със собствена книжовна и езикова норма", каза Янев.

"С това свое действие те не създават просто още един език, а прокарват пътя за раждането на цял един нов свят, простиращ се от Адриатическо море до бреговете на Тихия океан.
И тук ние с гордост можем да кажем, че това определено е нашият български принос в съкровищницата на световната цивилизация, нареждайки ни сред малкото народи, които изградиха съвременния свят", допълни той.

"В най-трудните за народа ни времена, когато не сме имали държава, единственото, което ни е спасявало, е нашата писменост. Когато оръжията са се чупили, словото е оставало. Когато свободата ни е била отнемана, именно писмеността е пазила спомена за нея жив.
Днес, освен светите братя Кирил и Методий, ние почитаме и всички онези майстори на българското слово, които през вековете са обогатявали нашия език и духовно наследство. Това са Черноризец Храбър, Климент Охридски, Наум Охридски, Арсений Солунски, Йоан Екзарх, Презвитер Козма, Презвитер Йеремия, Владислав Граматик, Григорий Презвитер, Евтимий Български, Димитър Кантакузин, Киприан Киевски, Константин Костенечки, Константин Преславски, Матей Граматик, Йоан Светогорец, Методий Светогорец, Григорий Цамблак", коментира Янев.

"В по-ново време отличаваме Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Любен Каравелов, Христо Ботев, който освен като революционер, историята ще запомни и като гениален поет и публицист, Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов и много, много други. Невъзможно е да се изброят всички", каза още той.

"Да, скъпи сънародници, има с какво да се гордеем! Но и има какво да пазим. Днес България е част от света, каквато винаги е била, но това не означава, че следва да се обезличим, само за да се харесаме на някого. Напротив - днес трябва още по-ревностно да защитаваме нашето културно наследство и идентичност, защото те ни правят това, което сме! А именно - хора, които чуждото не щат, но и своето не дават. Хора, които пазят паметта на предците си, защото знаят кои са и накъде са тръгнали. Хора, които не се свенят да кажат, че са българи на своя майчин български език", допълни Янев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!