София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

След загубата на Макрон: Френският министър-председател предупреди за риск за страната

"Ще трябва да се прояви голямо въображение", смята френският министър на икономиката и финансите
8 сПолитика 1309 Николай Трифонов

Френският министър-председател Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната след парламентарните избори, на които коалицията на президента Еманюел Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание - долната камара на парламента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази "безпрецедентна ситуация представлява риск за нашата страна", подчерта Борн в телевизионно изявление след втория тур на изборите вчера, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница. В същото време тя изрази готовност да започне да работи още от днес за "формиране на работно мнозинство", като се аргументира, че това "няма алтернатива".

Ще трябва да бъдат взети предвид многобройни фактори и да бъдат постигнати "подходящи компромиси, за да се действа в полза на Франция", подчерта Борн.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер коментира, че резултатите от изборите не правят страната неуправляема. "Ще трябва да се прояви голямо въображение", за да продължим напред, заяви в същото време той пред телевизия "Франс 2".

Льо Мер също нарече ситуацията "безпрецедентна", но омаловажи значението на изборните резултати, като подчерта, че формирането на мнозинство около президента Макрон е "единствената сила, способна да управлява Франция".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!