София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

"Славия" ще кръсти стадиона си на Александър Шаламанов

"Това е едно обещание на нас, славистите, че ще го помним вечно", заяви Венцеслав Стефанов
15 сСпортни 201 Николай Парашкевов

Славия" ще смени името на стадиона си и ще го кръсти "Александър Шаламанов" на името на легендата на българския футбол и на белите, който почина на 80 години вчера.

"Шаламанов е знамето на "Славия" в последните шест десетилетия, без да подценявам никого от останалите велики футболисти на клуба, разбира се. Остана верен на "Славия" до сетния си дъх. Пример за разностранен спортист, за страхотен футболист, за уникален спортсмен. Добронамерен, позитивен, усмихнат, Шами е истинският славист и пример не само за всички слависти, но и за всички младежи, които искат да спортуват. Пример за това що е славизъм. Заради всичко това е приеман изключително позитивно от всички фенове на футбола в България", заяви президентът на "Славия" Венцислав Стефанов пред списание "Спринт".

Според него Шаламанов е събирателен образ на всичко най-добро, което футболът може да даде на младите хора.

"Шами буквално е знамето на "Славия", защото е единственият, чийто лик е извезан, повтарям - извезан, върху знаме, което се вее по трибуните през 60-те и 70-те години на миналия век. Разговаряхме дълго по въпроса за евентуалното ново име на стадиона с Николай Кръстев, който преди осем години написа историята на "Славия".

Той призова феновете на отбора да приемат новото име на стадиона като благодарност към Александър Шаламанов за всичко, което е направил за клуба и за славизма, за българския футбол и българския спорт.

"И като едно обещание на нас, славистите, че ще го помним вечно - самият него и това, което е направил", каза още Стефанов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!