София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Шефът на СЗО, Мелинда Гейтс, Антониу Гутериш със суперлативи за Кристалина Георгиева (ВИДЕО)

Тя беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“
21 сОбщество 929 Ивана Иванова

На официална церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, предаде пресцентърът на УНСС.

Официални гости на церемонията бяха министър-председателят на Република България Кирил Петков, управителят на Българска народна банка Димитър Радев и зам.-председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Петър Чобанов.

„За нас Вашето звание има особена символична стойност. Вашата кариера и управлението на най-значимата финансова институция в света –Международния валутен фонд са доказателство, че от създаването си преди повече от век до днес, УНСС предава конкурентни знания и изгражда лидери“, изтъкна проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Кристалина Георгиева с най-високото почетно звание на УНСС. „Добре дошла в нашето академично семейство отново! Нека нашият сплотен дух и нашето дълбоко уважение бъдат Ваша сигурна опора в нелеката мисия да управлявате Международния валутен фонд в условията на глобална икономическа, финансова и политическа криза“, каза проф. Димитров.

 „Кристалина Георгиева не е прекъсвала никога връзката си с УНСС, независимо от заеманата позиция или институция, където е работила“, каза председателят на Общото събрание на УНСС проф. д-р Лалко Дулевски и допълни, че във всички официални биографии се отбелязва, че управляващият директор Кристалина Георгиева притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където е преподавала като доцент през периода 1977–1993 г. „Ако сто години след създаването на УНСС трябва да дадем нови доказателства за значението на девиза на университета, то  такъв пример е доцент доктор Кристалина Георгиева, която винаги ще ни напомня, че „Духът прави силата“, изтъкна проф. Дулевски.

 „Когато имаме хора, като Кристалина Георгиева, които са постигнали толкова много, ние трябва не само да сме горди като българи и вие трябва не само да сте горди като университет, това са хора, които създават бранда България. Ако имаме повече хора, като г-жа Кристалина Георгиева, бранда България щеше бъде в друга орбита. Надявам, че заедно и с вашия университет ще успеем да развием повече хора, които да имат подобна история, с която всички ние да се гордеем“, каза премиерът Кирил Петков и подчерта „ често казваме че е добре българите да ходят да се обучават в чужбина, но е важно да се връщат обратно. Има и друг модел, този на Кристалина Георгиева, тя помага повече на страната ни отвън, отколкото ако беше тук, когато България говори през нея на европейските и световните институции света слуша“.

В академичното си слово Кристалина Георгиева отбеляза „аз като днес помня деня, в който ме приеха студентка по „Политикономия и социология“ в тогавашния Висш икономически институт, днешния УНСС, от този ден започна моето професионално пътешествие в България и по света“. Кристалина Георгиева разказа за предизвикателствата в професионалния си път и подчерта „2022 ще бъде много трудна година, защото влизаме в нея с криза върху криза. Първо пандемията, която все още не е отшумяла и след това война в Европа. Това са две немислими събития. Преди да се случи пандемията никой от нас не очакваше, че световната икономика ще спре и, че възстановяването ще продължи повече от две години. Но още по-страшна е войната, която има драматични последици, разбира се първо за украинците, за тяхната икономика, която тази година ще се свие с 40 %. Тя има много тежки последици за Русия, която ще се свие над 10 % в икономически план, но тя има последици за целия свят, каза Кристалина Георгиева и допълни, че сме взаимозависими „война в Украйна значи рецесия в страните, които са големи вносители на енергоносители или на храни, война в Украйна значи глад в Африка, не можем да се  справим без да работим заедно, не можем да се справим без да мислим за това, че света е едно обединено цяло“. За това, как една държава да стане богата Кристалина Георгиева цитира думите на Адам Смит: „Мир, ниски данъци и добра съдебна система“.

Лидери от цял свят поздравиха Кристалина Георгиева за удостояването й с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“. 

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: „Моята приятелка Кристалина Георгиева винаги е била неуморен застъпник. Кристалина, от името на всички твои приятели в ООН, приеми нашите най-сърдечни поздравления!“

Нгози Оконджо- Ивеала, генерален директор на световната търговска организация : „Неколцина са тези, които са дали своя принос за сферата на развитието с такава страст, устрем и интелект какъвто Кристалина демонстрира в продължение на повече от две десетилетия, откакто я познавам“.

Г-н Жозе Мануел Барозу, председател на ЕК 2004-2014 г.  „Познавам нейните способности, но също и нейната страст. Страст, която тя влага във всички, с което се захваща. Тя също винаги поставя интереса на хората на първо място. Поздравления Кристалина“.

Г-жа Мелинда Френч Гейтс, съпредседател на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ „Поздравления, Кристалина за тази заслужена награда! Начинът, по който стратегически навигираш МВФ заслужава похвала! Но не само това – ти мобилизираш цялата глобална финансова общност“. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!