София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

СЪДЪТ РЕШИ: Асанж получи правото да обжалва екстрадицията си

Сега случаят ще бъде разгледан от Върховния съд на Обединеното кралство

Британският върховен съд разреши на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж да обжалва екстрадицията му в САЩ. Неговият адвокатски екип е поискал от съда да му позволи да обжалва решението за екстрадиция по въпроси от общо обществено значение.

Беше постановено, че молбата на Асанж за удостоверяване на правна точка е легитимна.

Сега случаят ще бъде разгледан от Върховния съд на Обединеното кралство.

Говорейки след присъдата, годеницата на Асанж Стела Морис заяви, че това е важна стъпка.

„Това, което се случи в съда днес, беше точно това, което искахме да се случи… и това е, че Върховният съд има добри основания да изслуша тази жалба“, каза Морис пред репортери.

"Но не се заблуждавайте, че спечелихме днес в съда. Но нека не забравяме, всеки път, когато печелим, докато това дело не бъде прекратено, докато Джулиан не бъде освободен, Джулиан продължава да страда."

През декември Върховният съд на Обединеното кралство се произнесе в полза на разрешаването на екстрадицията му в САЩ, където той е изправен пред обвинения в шпионаж за публикуване на документи за войните в Афганистан и Ирак през 2010 г.

Присъдата може да му донесе 175 години затвор.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!