София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Румен Петков: Без да знаем от 1 май „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ (ВИДЕО)

"България внася тези количества газ с основен посредник гръцката държавна компания ДЕПА", каза още той
пропускане
18 сПолитика 466 Ивана Иванова

От 1 май досега „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ и ще го платим, без да разберем цената до 13 май, алармира председателят на ПП АБВ Румен Петков и определи това като най-голямото престъпление в енергийния сектор от 1989 г насам.

„Няма съмнение, че Булгаргаз имат договор, няма съмнение, че доставчикът е добре известен, но КЕВР не изпълни законовото си задължение за определяне на цената на газа“.

Петков отново подчерта, че България внася тези количества газ с основен посредник гръцката държавна компания ДЕПА, която получава руския газ през България. По думите му, освен цената, плащаме и транспортирането на газа до Гърция и обратно до България, както и комисионна за гръцката държавна компания.

„Ако това е цената на приятелството на нашия премиер с гръцкия – това е твърде скъпо за всеки от нас и рано или късно трябва да се търси отговорност“, категоричен е Петков.

ПП АБВ, чрез парламентарната група „БСП за България“, ще настоява да бъде намерено разумно решение. Румен Петков отново подчерта, че това е подновяване и подписване на дългосрочен договор с „Газпромекспорт“ от 1 януари. Той изтъкна, че Гърция, Чехия, Унгария, Германия, Австрия абсолютно безпроблемно работят и до ден днешен.

За риск от икономически и социален срив заради цената на газа алармира още Петков и припомни, че работодателите подготвят протест на 18 май. Той не пропусна да отбележи, че ценовата разлика между руския и азерския газ се дължи на приетата по времето на Теменужка Петкова нова формула. Коментирайки ходовете на сегашното правителство в енергийния сектор Петков изрази съмнения за „предварително подготвени схеми, оставящи неприятен привкус и воня на възможни корупционни практики“.

Незабавната стъпка, която трябва да се предприеме, е въвеждане на регулирани цени и за тока за бизнеса. Така трябва да се подходи и с газа, категоричен е Петков. Той предупреди още, че ако се наруши мораториума, който в 2012 г парламентът наложи за добива на шистов газ, това ще означава екологична катастрофа.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!