София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Пътните фирми възобновиха диалога с правителството

„Безспорно има неща, които не могат да бъдат платени", заяви Стефан Чайков
17 сПолитика 299 Николай Парашкевов

„Днес беше първата част от един процес. Страните изказаха мненията си. Хубавото е, че установяваме, че те не стоят толкова далеч една от друга в позициите си”, това заяви председателят на Браншова камара "Пътища Стефан Чайков след срещата на сектора с регионалния министър арх. Иван Шишков.

„Безспорно има неща, които не могат да бъдат платени, защото са блокирани от Народното събрание от 20 април. В дискусията се установи, че има възможност съвместно с АПИ да установим дейности и разплащания, които могат да бъдат извършени от текущия бюджет, а Министерството се наема да извърши необходимите стъпки за преструктуриране на текущия бюджет на АПИ”, посочи той.

Представители на пътния бранш заявиха, че имат диалог с държавата и се надяват той да продължи.

По думите му с министър Шишков е било договорено от Браншова камара „Пътища” да представят становище какви средства биха могли да се платят по отделните програми на АПИ, а от регионалното министерството да търсят ресурс чрез преструктуриране на бюджета.

„От тези 720 млн., за които говорихме до този момент, 520 млн. не могат да бъдат платени. Пътното поддържане е непрекъснат процес и ще бъдем максимално конкретни. До четвъртък сме си поставили срок да представим справка в Министерството”, добави Чайков.

Министър Шишков заяви, че с браншовите организации са се договорили за това, че има изготвена стратегия за индексацията на цените, във връзка с влезлите в сила изменения на ЗОП.

„Това означава, че до утре или вдруги ден те ще дадат предложение и до 10 дни ние ще опитаме да финализираме тази индексация”, каза той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!