София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Асена Сербезова: Аптеките се съсредоточиха в големите градове, няма денонощни аптеки

Стойчо Кацаров коментира, че не може да се оплачат от липса на диалог
56 сЗдраве 483 Ивана Иванова

Снимка: Булфото

Аптеките се съсредоточиха в големите градове, няма денонощни аптеки, а в България има неглижиране към професията на фармацевтите", представи проблема проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз пред президентът Румен Радев.

Тя уточни, че не става въпрос за пари, а за установяване на организация. 

"Каква е възможността хората от отдалечените места да имат достъп до лекарства, защото това е огромен проблем за България", попита Радев.

Фармацевтите поискаха поне за декември да се въведе заплащне, което по груби сметки било между поливин и 1 млн., което не било тежко за бюджета на НЗОК. Те настояха да се заложи от следващата година около 15 млн. годишно като проект на наредба. Няколко дни пациентите нямат достъп до електронни предписания. Фармацевтите предлагат да се формира междуведомствена група между МЗ и НЗОК с тяхно участие. 

Здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че не може да се оплачат от липса на диалог с фармацевтите. "Ние обсъждаме с експертите в областта на лекарствата различни възможности с електронната рецепта. За съжаление повечето от нещата изискват и поправки в закона", каза той. 

"Още утре НЗОК има заседание, в което ще се обсъдят проблемите с фармацевтите. Ще се направят разчетите и да се види какви са възможностите. Необходимите проблеми в закона с оглед получаване на някакви средства във връзка с кризата. Ще се търси решение", каза д-р Златанов от УС на НЗОК.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!