София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ПРИЗНАНИЕ: Атанас Атанасов отличи 24 изявени творци и дейци на културата със „Златен век“

Министърът на културата присъди наградите по случай 24 май
19 мКултура 320 Христина Владимирова

Министърът на културата Атанас Атанасов връчи традиционните награди на Министерството на културата „Златен век”, съобщиха от културното министерство. Наградите се присъждат по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Официалната церемония по връчването на наградите се състоя в галерия „Средец” на Министерството на културата. 

Най-високите отличия получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност, за техния изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. 

„Много си мислих какво да Ви кажа, защото не искам да има една написана реч, която да изляза и да изчета, а да Ви споделя нещо от сърце“, каза Атанасов.

„В навечерието сме на това, което за мен е най-светлият български празник, най-светлият български ден и може би нашият истински национален празник”, заяви министърът на културата по време на церемонията.

„Сега ще Ви наградя и ще Ви изкажа истинската благодарност на нашата институция за това, което сте направили, но преди това искам не като министър, а като човек, със смирение да Ви се поклоня и да Ви кажа, че аз искрено си мечтая някой ден да съм като Вас”, сподели културният министър.

По думите му пътят, по който всеки творец поема, не е лек. Но този труден избор прави всеки човек, отдал се на творчеството и на културата.

„В момента, в който направиш този избор, знаеш, че животът ти ще е много труден и че това е призвание. Това решение не се взема заради материални причини“, съобщи той. „Знаеш, че цял живот ще трябва да водиш битка, която най-вероятно ще остане неразбрана от хората. И Вие сте тук днес, на тази церемония, защото Вие сте доказали, че в този път има смисъл. Може би най-огромният смисъл за всички нас, за всички българи, за нашия народ“, категоричен е Атанасов.

„Затова Ви казвам: наистина Ви се възхищавам не като министър на културата, а като един млад българин, който си мечтае някой ден да бъде като Вас. Благодаря Ви, че дойдохте, за да уважите нашето желание да Ви благодарим”, каза още Атанасов.

Преди да продължи с церемонията по награждаването, министър Атанасов отбеляза, че днес голямата българска актриса Емилия Радева празнува своя юбилей. От името на Министерството на културата той ѝ пожела още много дълги години да радва публиката и да дава пример на младите актьори. 

Наградата „Златен век“ – огърлие беше присъдена на проф. Иван Маразов (изкуствовед, преподавател), Иван Вукадинов (художник-живописец), проф. Здравко Митков (театрален режисьор, преподавател), Антони Дончев (композитор, пианист и диригент) и на акад. Александър Балкански (цирков артист, основател на цирк „Балкански“). 

„Златен век“ – звезда получиха актьорите Владимир Бонев и Рашко Младенов, който беше и служебен министър на културата през 2017 г., изкуствоведа и директор на ГХГ-Пловдив Красимир Линков и кинокритикът и преподавател д-р Олга Маркова. 

Със „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен бяха отличени секретарят на НЧ „Христо Ботев-1928“ – Варна Франциска Йорданова, археологът и историк д-р Елена Кленина, преводачът и журналист Томас Фрам, филмовите сценографи и художници Борис Нешев и Мария (Марта) Миронска, филмовият продуцент, сценарист и преподавател доц. Правда Кирова, историкът и директор на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, режисьорът и предовател Николай Априлов, поп и джаз певицата Маргарита Радинска и поетесата и преводач Надя Попова. 

Със „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен бяха удостоени вариететната актриса Вили Кожухарова, читалищният деятел от Тараклия Иван Боримечков, поетът, сценарист и журналист в Кишинев Нико Стоянов, филологът и директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив Димитър Минев и поетесата и журналист Лиляна-Цезия Механджиева. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!