София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Премиерът на РСМ: Формулировка за езика и защита на македонската идентичност, за да приемем

Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите, добави Ковачевски
31 сПолитика 418

За да приемем предложението на френското председателство трябва да има ясна формулировка на македонския език в рамката на преговорите и ясна защита на македонската идентичност. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите, добави той.

Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за конституционни промени за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията, категоричен е Ковачевски.

Според него трябва да има гаранции от страна на България и Европейския съюз, че няма да има нови изисквания извън рамките на договореното в рамката за преговори и двустранния протокол.

„Всяко решение ще трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония“, написа Ковачевски във Фейсбук.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!