София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Правителството одобрява 13 милиона лева за щадящи Covid тестове за деца

Вносители на постановлението са Николай Денков и Стойчо Кацаров
3 мЗдраве 243 Мирослав Митков

13 милиона лева ще осигури правителството за купуването на щадящи антигенни Covid тестове за учениците от първи до 1-ви до 4-ти клас. Вносители на постановлението са министърът на образованието професор Николай Денков и здравният министър Стойчо Кацаров.

В понеделник Кацаров коментира, че осигуряването на тестовете тип близалка ще даде възможност от другата седмица малките ученици от затворените към момента училища да се върнат присъствено в класните стаи.

„Да може да се види дали детето е в момента заразено или не е заразено с Covid. На базата на това нещо, ако тестът позитивира, детето да не влиза в учебна среда, докато не изтече 14-дневния срок. Така ще предпазим от заразяване други деца или хора от персонала на училището, а също така ще избегнем и карантинирането на цели паралелки.

Ако видим, че е създадена добра организация, ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме с учениците и от горните класове“, каза здравният министър.

На днешното си заседание служебното правителство ще приеме Стратегия за развитието на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации за периода до 2030 година.

Допълнителни трансфери ще се осигурят по бюджетите на министерствата на земеделието и на правосъдието.

Ще се даде съгласие за откриване на консулство на Румъния със седалище във Силистра.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!