София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Посланиците на ЕС ще обсъдят френското предложение за сваляне на ветото над РСМ

Все още обаче не е насрочено заседание на Комисията по външна политика
47 сПолитика 216 Николай Трифонов

Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават тази вечер в Люксембург, за да обсъдят френското предложение за разрешаване на спора между България и Северна Македония и започването на преговори за членство със Скопие и Тирана, съобщи БНТ.

Позицията на България по преговорната рамка, предложена от френското председателство, се очаква да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, след като на 15 юни правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония, да се взимат от българските народни представители. Все още обаче не е насрочено заседание на Комисията по външна политика.

Ако тази вечер България представи положителна позиция по предложенията на френското председателство, се очаква утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки и съпътстващите ги документи, а на срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък да бъдат одобрени датите за започване на преговорите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!