София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

От ПП искат журналистите да носят наказателна отговорност за новини, Тошко Йорданов ги подкрепи

Тошко Йорданов от ИТН е подкрепил идеят на комисия за
4 мПолитика 1478 Ивана Иванова

Преподавателят и журналист Антония Димитрова от ПП "Продължаваме промяната" е предложила в Комисията по медиите на Народното събрание журналистите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност за публикации. Тошко Йорданов от ИТН, който се изказа за крумови закони за журналистите, включващи ампутация на виновен крайник, одобри идеята. Това написа разследващият журналист Атанас Чобанов в своя Фейсбук профил.

А вчера на изслушването в Европарламента правителството е отговорило по следния начин на писмен въпрос за медийната свобода в страната, която е на #111 място

"Планира се и работата върху законодателни разпоредби, насочени върху подобряване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, засилване на управлението на публичните медии, вкл. и мерки за предотвратяване на политизирането на медиите и мерки, свързани с финансирането на медиите в подкрепа на плурализма и многообразието. Работата ще започне през втората половина на 2022 г. в синхрон с очакваното публикуване от страна на Европейската комисия на Акт за свободата на европейските медии."

Вероятно с наказателната отговорност ще се предотвратява политизирането и ще се повишава отговорността.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!