София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди Министерството на правосъдието

Андон Андонов беше уволенен от служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев
19 сПравосъдие 670 Николай Парашкевов

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерски съвет през лятото на 2020 г., осъди Министерството на правосъдието за незаконно освобождаване от поста, съобщи "Сега".

Андонов беше под шапката на Бюрото по защита, докато тази структура беше подчинена на Иван Гешев.

Когато то премина към Министерството на правосъдието, Андонов беше уволнен.

Той заведе дело срещу заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го отстрани от длъжността.

Делото му е разгледано лично от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски (той е настоявал за 1200 лв.).

Това съдебно решение не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд. 

Андонов е уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя.

За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче трябва да са изпълнени едновременно две неща:

той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обяснява съдът.

Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба.

А това при Андонов се е случило още през 1994 г., приема съдия Радков.

Андонов е назначен в МВР пред 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на главния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото се вижда, че докато обвинител номер 1 е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България" за образцово изпълнение на служебните задължения.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!