София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Омбудсманът: Учениците от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно в клас

"Днес изпращам поредна препоръка до министъра на здравеопазването", заяви Диана Ковачева
26 сОбразование 1061 Николай Парашкевов

"Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно в училище", настоява омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ онлайн обучението е изчерпано и те изостават в образованието си.

"Нарушени са и правата на децата с увреждания", посочва Ковачева:

"Днес изпращам поредна препоръка до министъра на здравеопазването за връщане на големите деца в училище. Засипана съм с жалби от родители, от учители, от директори, които изразяват много сериозни опасения от това, че децата продължават да не се връщат в училище! Няма тестове! Стига се дотам, че се очаква родителите да заплащат тестовете на децата си, а има вече информация от различни училища, че всъщност самите родители вече са притиснати до стената и предлагат да ги плащат, само че може би забравяме, че има родители в социално тежко положение, родители с многодетни семейства, които не могат да отделят по 12 лева за тест на детето си", категорична беше Диана Ковачева.

"Децата са най-потърпевшите от пандемията от Covid-19. Като не ходят на училище, се нарушават правата им", това допълни Георги Богданов от Националната мрежа за децата:

"Covid-19 е тема, която ни изненадва всеки ден все повече и повече. За съжаление, децата ни са затворени в момента, а почти всичко е отворено за възрастните. Те отново са най-страдащите от тази пандемия! Те продължават почти вече трета година да не ходят на училище, което е изключително тежко и неприятно. Ние почти всеки ден, като Мрежа за децата, се борим с различни държавни институции да се отворят училищата, да има една добра среда за децата, която да бъде щадяща за тях, и безопасна", подчерта той.

Заради изолацията учениците изпитват страх, тревога, скука, раздразнение и ниска мотивация, сочат анализите на психолози.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!