София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Обсъждат дали площад "Св. Александър Невски" да стане пешеходна зона

През 2018 г. беше създадена подписка, която бе подкрепена от повече от 16 000 души
1 мОбщество 382 Николай Трифонов

Общинският съветник Борис Бонев предлага в доклад до Столичния общински съвет /СОС/ от 1 май тази година обособяване на пешеходна зона на пл. "Св. Александър Невски" и части от улиците "Оборище", "Дунав", "11-ти август", "Шипка" и "15-ти ноември", в карето, заключено между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул."Московска" и ул."Г.С.Раковски" и за въвеждане на ограничен достъп на всички МПС-та, денонощно, съобщава БТА.

Това е посочено в негов доклад, публикуван на сайта на СОС, който ще бъде разгледан на заседание на Комисията по транспорт към СОС на 31 януари /понеделник/.

В доклада се обръща внивание на факта, че днес площад "Св. Александър Невски" и пространството наоколо е превърнато в денонощен паркинг и е заето от стотици паркирани автомобили. Съществена част от местата за паркиране са незаконно или полузаконно присвоени от служители на Народното събрание, както и от част от народните представители.

"Пластичното ползване на определеното от закона понятие "зона за охрана" не само показва желание за манипулиране на правилата и придобиване на привилегии за сметка на интересите на обществото, но и създава конфликти между гражданите, институциите и народните представители", смята Бонев

Той припомня, че през 2018 г. беше създадена подписка, подписана от повече от 16 000 души с настояване площадът около храма "Св. Александър Невски" да бъде изцяло пешеходна зона.

"Постоянното движение и паркиране уврежда старите и красиви настилки от гранитни и жълти павета, площадното пространство е преградено от неприветливи антипаркинг стълбове и пътни знаци, а пешеходците са принудени да вървят по ръбовете на площада, далеч от красивия храм-паметник и по тесни и неравни тротоари. След като дълги години е бил трайно занемарен, днес площадът е отблъскващ и без функции, вместо да бъде притегателен за гражданите", посочва Бонев.

Подобни са и препоръките на датския архитект Ян Геел, а целите които ще бъдат постигнати с извършването на трансформацията са част и от заложените цели във Визия за София и редица други стратегически документи и изявления и предизборни обещания на управляващите.

Бонев припомна, че цялостният ремонт на площада беше планиран още през 2014 г., но седем години по-късно, той все още не се е състоял, а съдбата му остава неизвестна.

Според доклада, Центърът за градска мобилност ще има срок от 30 дни от приемането на настоящото решение да прекрати договорите за ползване на паркоместа в режим на платено
паркиране на ППС "Служебен абонамент" по смисъла на чл. 63 от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. ЦГМ ще трябва до 1 май да премахне за сметка на дружеството поставените от него знаци, паркинг съоръжения и елементи в обхвата на пешеходната зона.

За да стане факт, предложението за обособяване на пешеходната зона, докладът на Борис Бонев трябва да бъде одобрен на заседание на СОС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!