София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Общопрактикуващите лекари към МЗ: Искате „възкресяване“ на излишни хартиени документи

Изпратиха писмо до здравните власти
45 сЗдраве 412

В отговор на Ваше писмо до БЛС и РЗИ, относно „изпълнение на заповед № РД-01- 590/19.11.2021 г.“, в което настоявате ваксините срещу КОВИД-19 „освен в Националната здравно-информационна система (НЗИС), се вписват и в Книга за регистриране на профилактичните имунизации и реимунизации“ заявяваме следното:

За разлика от всички останали ваксини, проведените имунизации срещу КОВИД-19 се регистрират от Общопрактикуващите лекари в Националната здравна информационна система (НЗИС) непосредствено в момента след поставянето им, а на пациента се издава сертификат на хартиен носител ако изиска такъв. В НЗИС своевременно постъпват подробни индивидуализирани данни за всяка поставена доза ваксина, както и ваксинираното лице. Същата информация е налична и в медицинските софтуери на всеки Общопрактикуващ лекар на електронен и хартиен носител като част от съдържанието на Амбулаторен лист, подписан от лекаря и имунизирания гражданин. Тези данни постъпват и в НЗОК/РЗОК с месечните електронни отчети, докато в НЗИС, както вече отбелязахме, това се случва „на мига“. Това се посочва в писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до зам.-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Съгласно чл. 12 ал. 1. от Наредбата за имунизациите (доп. – ДВ, бр. 54 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) книгата за профилактични имунизации и реимунизации по образец (приложение № 6) може да се поддържа в електронен вариант с възможност за разпечатване на данните от нея за нуждите на държавния здравен контрол.

Съгласно чл. 28 (д) от Закона за здравето, достъп до информацията в НЗИС имат Министерство на здравеопазването и неговите подразделения – регионалните здравни инспекции (РЗИ), НЗОК, гражданите (до своя личен статус) и други държавни институции. Съответните служители на МЗ и РЗИ могат да достъпят до тази информация и да я обработват електронно при необходимост.

Припомняме и чл. 5 от Закон за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, който гласи:

„Чл. 5. (2) (Изм. – ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство.“

Съответно на цитираните нормативни актове, Общопрактикуващите лекари нямат задължение да нанасят в хартиената книга за профилактични имунизации и реимунизации, направените от тях ваксини срещу КОВИД-19.

Ето защо, в условията на вече напреднала електронизация на системата на здравеопазването, за нас е необосновано, нерационално, неприложимо в практиката и създаващо препятствия пред особено важния в условията на КОВИД епидемията процес на ваксинация, исканото от Вас „възкресяване“ на излишни хартиени документи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!