София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Новият премиер на Македония също е минал през Харвард

Югозападната ни съседка избра ново правителство
1 мПолитика 527 Слав Механджийски

Вечерта на 16 януари Димитър Ковачевски бе избран от Владата на Северна Македония за министър-председател с коалиционен кабинет между Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии.

Роден е в 1974 година в град Куманово, тогава в Социалистическа федеративна република Югославия. Син е на Слободан Ковачевски, който е бил кмет на Куманово и посланик на Северна Македония в Черна гора. Димитър Ковачевски завършва Икономическия факултет на Скопския университет.

След като завършва магистратура в Скопие, заминава за Черна гора, където в 2008 година защитава докторантура по икономика в Черногорския университет в Подгорица.

Специализира в Харвардския универитет, Мюнхенския технически университет, Еразъмския университет в Ротердам и други.

Ковачевски започва кариерата си в Македонския телеком като директор маркетинг и управление на продажбите. Влиза в политиката и е член на Социалдемократическия съюз на Македония, като след това е част от партийното ръководство. Става заместник-министър на финансите на Северна Македония и докато изпълнява длъжността си на 12 декември 2021 година е избран за председател на партията, наследявайки Зоран Заев.

Ковачевски има четирима заместници, Артан Груби (ДУИ) - първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения, Славица Гърковска (СДСМ) - вицепремиер по борба с корупцията и престъпността, Боян Маричич (СДСМ) - вицепремиер Министър по европейските въпроси и Фатмир Битичи (СДСМ) - заместник министър-председател по икономическите въпроси.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!