София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

НОВ ЛОКДАУН?: ЕС обмисля затваряне заради маймунската шарка

Първи случаи на маймунска шарка са установени в Дания и Шотландия
4 мЗдраве 2063 Ивана Иванова

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“.

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска едра шарка.

Маймунската шарка вече се разпространява в Европа. Първи случаи на маймунска шарка са установени в Дания и Шотландия, съобщиха местни медицински организации.

И така, Датският серумен институт съобщи , че такава диагноза е поставена на мъж, който се е върнал от пътуване до остров Гран Канария. Пациентът има леки симптоми и е в изолация у дома. Датската агенция за безопасност на пациентите разследва с кого е влизал в контакт.

„Като цяло датчаните нямат за какво да се притесняват, но ние сме добре запознати с огнището, тъй като за първи път наблюдаваме по-широко разпространение на болестта извън Африка. Следователно не можем да предвидим предварително колко хора могат да бъдете заразени“, каза в съобщението представителят на института.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!