София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Нинова: Полагаме усилия да не оставим домакинствата и бизнеса без подкрепа в тези трудни времена

Министърът на икономиката събра осем държавни институции на Съвет по горивата
15 сПолитика 156 Христина Владимирова

„Събрах 8 държавни институции и бизнеса на Съвет по горивата“, написа в страницата си във „Фейсбук“ Корнелия Нинова. 
 
Тя съобщи, че е представила по време на Експертния консултативен съвет по горивата мерките, които правителството предвижда в отговор на кризата след спрените доставки на газ от Русия, които са свързани с данъка върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахването на акциза върху газа и електроенергията, намирането на алтернативни доставки и компенсаторни механизми в помощ на бизнеса и домакинствата. 
 
„Постоянно действащият съвещателен орган към министъра на икономиката не е свикван от две години“, каза Нинова.
 
На срещата с икономическия министър присъстваха представители от Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Българската петролна и газова асоциация, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, НАП, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и други.
 
„Пред участниците в Съвета съобщих, че правителството е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносители. Припомних и че България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия и че ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето“, заяви тя. 
 
„Полагаме усилия да стабилизираме икономиката и да не оставим домакинствата и бизнеса без подкрепа в тези трудни времена“, каза Нинова. 
 
По време на срещата участниците в Експертния консултативен съвет разгледаха проблеми и предложения за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефта и продуктите от нефтен произход, които предстои да бъдат обединени и предложени за ново обсъждане. 
 
„Представители на някои от институциите настояха за координация на различните дейности в сектора на горивата, а аз предложих свикване на съвета отново по-рано от 3 месеца, какъвто е срокът по закон. Най-важно е да има диалог между държавата и бизнеса и добра координация между институциите“, каза в заключение Корнелия Нинова. 
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!