София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Николай Костов: Още нямаме рецепти за безплатни COVID лекарства

"Надяваме се скоро да има решение на проблема", заяви той
13 сЗдраве 188 Николай Парашкевов

Повече от месец след като от Здравната каса обявиха, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19, това все още не се е случило.

Фармацевтите в страната вече втора година работят на първа линия заедно с лекарите.

"Още нямаме рецепти за безплатни лекарства, надяваме се да се разреши скоро проблемът с личните лекари, за да можем и ние да изписваме", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Той допълни, че фармацевтите са изложени на директна опасност от зараза, защото всеки ден в аптеките влизат много хора, включително такива, които са болни от COVID.

"Много от тях нямат близки, които да им купят лекарствата и принудително трябва да нарушат карантината си", каза той.

"Другите медицински специалисти така или иначе получават заплащане на първа линия, но фармацевтите - не. Разбира се, то може да бъде направено под различна форма, защото ние не извършваме дейности, а изписваме лекарства. Затова вчера колегите от Българския фармацевтичен съюз апелираха за увеличаване на таксата, която е смешна и не е променяна от 2012 година", каза още Костов.

По думите му в момента аптеките инвестират в медикаменти, за които получават много ниска надценка.

Той допълни, че неведнъж се е налагало да бракуват лекарства с изтекъл срок на годност, които са стрували много скъпо.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!