София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

НАП провери Делян Пеевски само за 2020 г. и не откри нищо

Не е известно защо проверката обхваща точно този период
20 сПравосъдие 513 Николай Трифонов

Националната агенция за приходите (НАП) е направила ревизия на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за данъчни задължения. Проверката е била само за 2020 г. и заключенията й са, че той не дължи нищо. Ревизионният акт е от 23 ноември 2021 г. Това съобщава "Дневник", откъдето са изпратили запитване до НАП по повод публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което съобщи за ревизията в пост във фейсбук в сряда.

Ето и самият пост на БОЕЦ.

"Според данни получени по ЗДОИ от ГД БОЕЦ, НАП е извършила проверка на Делян Пеевски за установяване на задължения по ЗДДФЛ за периода 01.01.2020 г. – 31.12.2020 г., за което е издаден РА № Р-22221421003286-091-001/23.11.2021 г., с който не са установени допълнителни задължения.
Забележете, Ревизионен акт в края на ноември 2021.
А междувременно имаше две важни събития:
- През юни излезе Списъкът "Магнитски" с данни за корупция на Пеевски.
- През октомври публикувахме Досиетата Пандора с тайните офшорки на Пеевски.
След публикацията излезе съобщение, че "НАП проверява Пеевски за Досиетата Пандора"
Сега става ясно, че НАП не е обърнала внимание на нито един от двата скандала и е затворила проверката.
Пеевски е чист като сълза, пак.
Разбирате ли сега колко е удобно да има един зависим човек начело на НАП? Самият Спецов е с биография на данъчен шмекер, както установихме още в първия ден на назначението му."
 
Не е известно защо проверката обхваща точно този период. От отговора на НАП до "Дневник" се разбира, че ревизията е започнала след писмо от централното управление на агенция по повод получен сигнал. От агенцията отказват да предоставят ревизионния акт, защото съдържал данъчна и осигурителна информация.
 
Пеевски е бил проверяван и по случая с къщата от Бареселона (свързана с Бойко Борисов). 
Няма обяснение защо Пеевски е проверяван по този сигнал. От БОЕЦ твърдят, че неговото име не е било включено в сигнала им за къщата в Барселона. То изобщо не е било замесвано досега в казуса, действията на данъчните са първото действие в тази посока.

Защо Пеевски е проверяван само за 2020 г. също буди недоумение. Докато данъчните са правели ревизията му, САЩ обявиха, че санкционират Пеевски за корупция и от това последва блокиране на сметките му. През октомври сайтът Bird.bg (българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, работещи по т.нар. досиета "Пандора") съобщи, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител, пише "Дневник".

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!